Hlavní obsah

Čínští technologičtí giganti se nenápadně stahují z Ruska

Velké čínské technologické firmy se v tichosti stahují z Ruska. Důvodem jsou obavy ze sankcí a „čipového hladomoru“. Firmy tak činí i přesto, že je Peking vyzývá, aby zahraničním tlakům ohledně protiruských sankcí odolaly. Informoval o tom server The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Anindito Mukherjee, Reuters

Modely telefonů čínského výrobce Xiaomi

Článek

Několik velkých čínských technologických společností, mezi nimiž je počítačový gigant Lenovo nebo výrobce telefonů Xiaomi, omezilo po začátku války na Ukrajině své dodávky do Ruska.

Na rozdíl od stovek západních firem to společnosti neoznamují veřejně, neboť se chtějí vyhnout jakýmkoliv zmínkám o válce. Peking se navíc staví proti západním sankcím uvaleným na Rusko.

Jedinou překvapivou výjimkou byl minulý měsíc výrobce dronů DJI, který oficiálně oznámil, že své podnikání v Rusku pozastavil.

Číňané se lekli sankcí. Rusové mají s jejich kreditkami smůlu

Evropa

Čínský export technologických produktů do Ruska v březnu oproti únoru prudce klesl. Dodávky notebooků se propadly o více než 40 procent, u mobilních telefonů téměř o dvě třetiny a vývoz telekomunikačních základnových stanic klesl dokonce o 98 procent, uvedl WSJ s odkazem na nejnovější obchodní data čínské vlády.

Útlum v dodávkách je reakcí na rozsáhlé ekonomické sankce a vývozní kontroly, které uvalili západní spojenci v čele s USA na Rusko za jeho vojenskou invazi na Ukrajinu. USA čínským společnostem pohrozily trestem, pokud nebudou dodržovat mezinárodní sankce.

Miliardová akvizice v čipovém světě. MaxLinear koupí firmu Silicon Motion

Hardware

Potrestání by se pravděpodobně týkalo zastavení čipových dodávek. Velké americké čipové společnosti totiž tlačí na čínské odběratele, aby zajistili, že jejich polovodiče neskončí ve zboží třetích stran zasílaném do Ruska, což by bylo v rozporu se sankcemi, uvádí zdroje WSJ obeznámené se situací.

Čínské ministerstvo obchodu nedávno přiznalo, že sankce narušily čínský obchod s Ruskem, zároveň však domácí společnosti vyzvalo, aby „nepodléhaly vnějšímu nátlaku a nedělaly nevhodná vnější prohlášení“.

Reklama

Výběr článků

Načítám