Hlavní obsah

Bazény jsou díky chloru bezpečné, stejně však zřejmě otevřou až v červnu

– Praha
Právo, Tomáš Volf

Bazény a koupaliště v Česku pořád nevědí, kdy se otevřou. Šíření koronaviru by přitom měla podle ministerstva zdravotnictví zabránit samotná chlorovaná voda. Zatím majitelé plaveckých areálů přicházejí o miliony korun. Navíc upozorňují, že potřebují dostatek času na přípravu spuštění služeb.

Foto: Novinky

Koupaliště v Praze Kobylisích

Článek

„Koupaliště se otevřou pravděpodobně v červnu, bude však záležet na vývoji epidemiologické situace. Chlorovaná voda by měla šíření viru zabránit,“ uvedl na dotaz Práva mluvčí ministerstva zdravotnictví Martin Novotný.

Červnový termín je tak pozdější než 25. května, o kterém předtím hovořil ministr Adam Vojtěch (za ANO).

Přehledně: Co se otevře dříve a jak se mění používání roušek

Koronavirus

Provozovatelé by rádi měli jasno. „Pro přípravu areálu potřebujeme čtrnáctidenní lhůtu. A to především proto, abychom mohli veškeré bazény ohřát na požadovanou teplotu vody. Je nutné opět nastartovat veškerý turniketový, pokladní, gastro systém a pokladny,“ řekl Právu ředitel plaveckého areálu v Praze-Podolí Jan Bezděk. Před letní sezonou se také obvykle hledají posily do řad plavčíků z řad brigádníků.

Ztráta 20 milionů

Ztráty po uzavření jsou podle něj mnohamilionové. „Předběžná ztráta se bude pohybovat okolo 20 milionů korun. V případě, kdy je toto krásné počasí, jsou samozřejmě ztráty větší, protože v areálu provozujeme i jiné služby, než je možnost plavání. Poskytujeme například i gastronomické služby, provozujeme sauny,“ dodal Bezděk.

Podle něj se ale ztráta projeví především v budoucích letech, kdy areál nebude mít dostatečné finanční zdroje na rekonstrukce a modernizace. Plavecký stadion v Podolí vlastní a provozuje Česká unie sportu. Podle ředitele nezáleží jen na tom, kdy otevřou, ale i za jakých podmínek, především co se týká povolené kapacity návštěvníků.

„Areál přes letní měsíce navštíví okolo 5500 zákazníků za den. V případě, že bychom otevřeli a kapacita by byla omezena například na 200 zákazníků, tak bychom museli nejspíš nějaké služby omezit z důvodů minimalizace nákladů,“ uzavřel Bezděk.

Bazény a kina otevřou v květnu, přes léto akce maximálně pro 200 lidí

Koronavirus

Milionové ztráty nabíhají také například aquaparku v Kladně, jehož provozovatelem je město. „Město provozuje i venkovní koupaliště a další sportovní areály, které se se současnou situací musí vyrovnat. Je jasné, že ztráty na tržbách jen za aquapark se od března do května včetně pohybují v řádech milionů korun, zhruba 4,5 milionu,“ řekl Právu radní pro oblast sportu Jiří Chvojka. I on konstatoval, že termín znovuotevření zatím nemají, budou se řídit platnými nařízeními.

Zahradní bazény frčí

Současné omezení je naopak dobré pro byznys výrobců a prodejců zahradních bazénů, kteří hlásí nárůst poptávky. Jejich majitelé ale mohou narazit na jiný problém. Kvůli mimořádnému suchu mohou v létě některé obce napouštění bazénů zakázat. Některé k tomu již přistoupily, například na Českobrodsku nebo na Písecku.

Pokud to teplota a čistota vody dovolí, mohou lidé zatím plavat alespoň v přehradách nebo rybnících. Tam plavání podle vyjádření ministerstva zdravotnictví není aktuálně zakázané při dodržení rozestupů. V příštích dnech ale počasí venkovnímu plavání moc přát nebude. O víkendu se sice přechodně oteplí, ale příští týden se očekává prudké ochlazení s ranními mrazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám