Hlavní obsah

Zdražení a covidové restrikce drtí restaurace

Právo, pem, vor, mrak, pch, vtk, orh

Zdražení jídla i pití a covidové restrikce jsou hlavními důvody, proč do restaurací po celé České republice chodí méně lidí. V gastronomii přitom u nás pracuje zhruba 150 tisíc lidí a podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) jsou restauratéři kvůli vládním omezením a nevyplácení náhrad v kritické situaci, ještě v horší než při dřívějších vlnách pandemie.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Zákaznice plzeňské restaurace Comix Kitchen & Bar

Článek

Menší podniky evidují ztráty v řádech milionů, větší v řádech desítek milionů korun, tvrdí Luboš Kastner, restauratér a garant projektu Moje restaurace za AMSP.

Už prosinec byl špatný, teď zákazníků znovu výrazně ubylo
Václav Kafka, Comix Kitchen & Bar

Ze dvou třetin byla v pátek před polednem zaplněna restaurace U Berňáku v Olomouci.

„Před pandemií tady bývalo v době oběda narváno. No a vidíte, místo devadesáti lidí se jich chodí najíst denně jen okolo padesáti šedesáti. A večer to je úplná katastrofa. Sedává tu jen pět štamgastů,“ řekl Právu Tomáš Korčák, provozovatel restaurace.

Povinné testování ve firmách se bude týkat i studentů VOŠ a žáků mimo denní studium

Věda a školy

Ztráta, kterou v důsledku koronavirových restrikcí eviduje, dosahuje podle něj proti době, kdy žádné nebyly, 30 až 40 procent. Kompenzace od státu ale nežádá.

„Dosáhnout na nějakou podporu je však obtížné, komplikované. Možná dělám chybu, nevím, pouštět se ale do toho nebudu. Nějakou klientelu pořád máme, makáme a doufáme, že to ustojíme,“ tvrdí Korčák.

O kompenzační bonus ve výši jednoho tisíce korun na den provozu na začátku ledna za mizerné měsíce listopad a prosinec – co se týká návštěvnosti – již požádal mimo jiné Jiří Březina.

Ten provozuje restauraci U Břízků v Karlových Varech-Rybářích. „Dosud ale nic nepřišlo,“ řekl s tím, že na kompenzace např. za nájmy čeká, až bude program schválen.

Dvě dávky už nestačí. Slovensko přitvrzuje

Evropa

„My ale musíme všechny účty zaplatit hned, to nikoho nezajímá,“ krčil rameny.

„Chodí daleko méně lidí než normálně, odhaduji to o čtyřicet až padesát procent méně,“ konstatoval.

„Nechodí neočkovaní, očkovaní nechodí tak často, spousta lidí se bojí, jiní si zvykli nechodit a zůstávat doma. Spousta kamarádů, kteří nejsou všichni očkovaní, tak netrhají partu a scházejí se jinde,“ dodal Březina.

Tak strašný leden v gastronomii Václav Kafka, spolumajitel plzeňské restaurace Comix Kitchen & Bar, ještě nezažil: „Tržby klesly minimálně o třicet procent. Už prosince byl špatný, před svátky začali lidi trochu chodit, ale teď zákazníků znovu výrazně ubylo.“

Nechodí neočkovaní, očkovaní nechodí tak často, spousta lidí se bojí, jiní si zvykli zůstávat doma
Jiří Březina, U Břízků

Podle jeho názoru se změnilo také jejich chování. Zatímco dříve přišli posedět na celý večer, dnes dorazí, najedí se a do hodiny odejdou.

„Roli už nehraje jenom covid, ale i další problémy, jako třeba zdražení energií. A lidé proto více šetří,“ myslí si spolumajitel podniku.

Kafka si posteskl, že v současnosti se nevyplácejí žádné kompenzace. „Náklady na provoz jsou vysoké. Nevím, jak dlouho tohle vydržíme. Na druhou stranu nechceme zaměstnance nechat na holičkách,“ zdůraznil Kafka, v jehož restauraci pracuje 15 až 20 lidí.

Na podporu nedosáhnou

Restaurace U Hranatý koule v historickém centru Jihlavy patří k oblíbeným adresám, a to i mezi zdejšími strávníky, což se v časech covidu ukázalo jako stěžejní.

„Během lockdownu jsme začali klientům rozvážet jídlo v krabičkách, vytvořili jsme síť a tu jsme udrželi,“ řekl Právu Jiří Duchoslav, majitel podniku. K „přežití“ třech zaměstnanců podniku pomohl napoprvé program Antivirus, nyní tu ale na státní podporu nedosáhnou.

Třetina firem čeká letos lepší tržby

Ekonomika

„Účetní mi řekla, že se přes ty porovnávací tabulky nedostaneme,“ pokrčil rameny restauratér. Řešit to hodlá jen vlastním nasazením, ne žalobami. „Musím udržet aspoň to, co mám, uživit kuchaře,“ dodal s tím, že koronavirus připravil provozovnu o víc než polovinu návštěvníků.

I v restauraci Garden Food Concept v Kounicově ulici v centru Brna se teď počítá každé prodané polední meníčko, popřípadě odpoledne prodaná káva, pivo či limonáda.

Štamgastů je totiž málo. Před pandemií byl podnik v poledne zaplněn z poloviny, nyní strávníci v době výdeje obědů obsadí jen zhruba čtvrtinu míst.

„Kvůli pandemii mám více funkcí. Jsem číšník, kuchař a také uklízeč a umývač nádobí,“ řekl Právu Miroslav Kaňa, majitel restaurace.

V podniku pracují čtyři lidé na hlavní a dva na vedlejší pracovní poměr. Okamžitě by sice byl schopen přijmout další tři zaměstnance, nejsou ale lidi. Kvůli tomu se před časem uzavřela i pro Brňany legendární restauraci Veselá Vačice.

„Bez finanční pomoci státu to mnozí z nás nezvládnou. V současné době se opravdu každá koruna hodí. Může se stát, že se lidé na jaře po ústupu pandemie sice nadechnou a budou chtít zase vyrážet ven, pak ale zjistí, že už moc není kam,“ uvedl Kaňa.

Finanční správa začala podnikatelům vyplácet kompenzační bonus

Ekonomika

Některé restaurace si ale dokázaly proti situaci před covidem mírně polepšit. Mezi takové patří například vyhlášená restaurace Zvon na náměstí Přemysla Otakara II.

„Zrovna teď jsem porovnával čísla se stejným obdobím roku 2019, tedy ještě před covidem, a mírně jsme si polepšili. Míří k nám místní i turisté,“ pochvaloval si manažer restaurace Zdeněk Novotný.

Zvon je vyhlášený svou dobrou kuchyní a skvělým servisem. Je však také na jednom z nejfrekventovanějších míst ve městě.

„Snažíme se dělat servis co nejlépe, jestli se nám to daří, to musí zhodnotit hosté. Pravda je, že ekonomické výsledky jsme teď neměli špatné,“ dodal Novotný.

Reklama

Výběr článků

Načítám