Hlavní obsah

Vystrčil navrhuje zmrazení platů úředníků. Za slova o přerozdělování se omluvil

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) připustil, že chyboval, když v neděli mluvil o tom, že část platu lidí pracujících z domova by mohla jít živnostníkům, kteří jsou bez dostatečného příjmu. Šlo podle něj o špatný příklad. Za původní myšlenkou však stojí. Pro Novinky upřesnil, že by mohlo jít například o zastropování platů části zaměstnanců ve veřejném sektoru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Článek

„Možností je zmrazit příjmy lidí, kteří dělají ve státní sféře. Myslím zejména ty, kteří mají výplaty pořád stejné, nijak se jich ta pandemie nedotkla a zároveň nejsou extra vytížení. Rozhodně tedy nemyslím zdravotníky nebo učitele,“ uvedl Vystrčil.

„Nemluvím o tom, že by se někomu braly jeho soukromé vydělané peníze. Byly by to veřejné prostředky, které by se vracely lidem,“ doplnil.

Podle Vystrčila by tak mohlo jít například o úředníky, ale i poslance a senátory. Přistoupil by k tomu v případě, že státní kasa nebude stačit.

Část mzdy lidí na home office by mohla jít potřebnějším, navrhl Vystrčil. Pak svá slova upřesňoval

Domácí

Vystrčil se již v neděli večer omluvil na sociálních sítích za to, že v diskusním pořadu Partie na CNN Prima News řekl, že v rámci solidarity by část platu lidí na home office, většinou úředníků, které krize zatím vůbec nepostihla, mohla být rozdělena mezi dva miliony drobných podnikatelů postižených epidemií nejvíce. Chtěl podle svých slov vybídnout k solidaritě.

„Byla to chyba. V žádném případě to nejde dělat tak, že by se řeklo, že vy, co něco děláte, tak se vám sníží platy a dá se to těm druhým. To byla hloupost,“ komentoval s odstupem.

„Ale základní myšlenku jsem nazpátek nevzal. Spočívá v tom, že pandemická krize dopadá na část naší společnosti poměrně brutálně. Často bojují o svojí existenci a přichází o své úspory, živnosti nebo i zaměstnání. A pak je tady nějaká část společnosti, kde nedochází k hmotnému úbytku,“ uvedl občanský demokrat.

Senátoři ODS podají ústavní stížnost na obnovení nouzového stavu

Domácí

Předseda Senátu zároveň odmítl, že by šlo o levicovou agendu. „Je to naopak pravicová hodnota, aby se lidé, na které nedopadá krize společně podíleli na tom, jak ji potom překonáme, a jak pomůžeme těm, které nezaviněně ohrožuje,“ míní.

Nejhorší, co by se podle něj mohlo stát je, že se společnost rozdělí příkopem, kdy na jedné straně budou lidé, kterých se pandemie nedotkla, a na druhé ti, kteří přišli téměř o všechno. „Mohlo by to vést i k jiným nestabilitám,“ varoval závěrem Vystrčil.

Reklama

Související články

Vystrčil: Babiš chtěl ODS rozdělit

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) je opětovné vyhlášení nouzového stavu protiústavní a on je připraven k podání žaloby. Má za to, že premiérovi...

Výběr článků

Načítám