Hlavní obsah

Senátoři ODS podají ústavní stížnost na obnovení nouzového stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátorský klub ODS se kvůli novému nouzovému stavu obrátí na Ústavní soud. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) byl postup vlády při jeho vyhlašování protiústavní.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)

Článek

„Na senátorském klubu ODS jsme se rozhodli, že podáme k Ústavnímu soudu podání, ve kterém popíšeme, že chování vlády a vyhlášení nouzového stavu, tak jak učinila po jednání s hejtmany, je neústavní,“ řekl ve středu novinářům.

Další nouzový stav nebude nutný, věří opozice. Otevřít chce obchody i služby

Domácí

Doplnil, že si je vědom toho, že soud nestihne rozhodnout během dvou týdnů, na které byl nouzový stav vyhlášen. „Pokud o tom Ústavní soud rozhodne, tak až poté. Nikdo nyní nebrání vládě, aby dělala všechno pro to, abychom se vypořádali s pandemickou situaci co nejlépe,“ uvedl.

Nový stav nouze trvá od pondělí, vláda jej vyhlásila na 14 dní na žádost hejtmanů poté, co s prodloužením dosavadního stavu nouze nesouhlasila Sněmovna.

Sněmovna neprodloužila nouzový stav

Domácí

Ústavní stížnost má být hotová ve čtvrtek. Pro její podání jsou nutné podpisy alespoň 10 senátorů, jen senátorský klub ODS má 23 členů.

V případě, že by s ústavním podáním uspěli, zpochybnilo by to pokuty, které by příslušné orgány během trvání nového stavu nouze uložily.

Opozice váhá se zrušením nouzového stavu, jeho konec chce zatím jen SPD

Domácí

O podnětu mluvil Vystrčil již o víkendu. Uvedl však, že se stížností zatím počká, uvidí, jak bude postupovat dolní komora.

Šéf hnutí SPD Tomio Okamura přitom již oznámil, že se pokusí shromáždit podpisy pro svolání mimořádné schůze Sněmovny ke zrušení nově vyhlášeného nouzového stavu. Jak se k tomu ale postaví poslanci ODS, zůstává nejasné.

Vystrčil: Babiš chtěl ODS rozdělit

Domácí

Premiér Andrej Babiš (ANO) ale trval na tom, že by to bez nouzového stavu nešlo, a uvedl, že se o tom radil s Legislativní radou vlády, podle které je postup v souladu s Ústavou. Její členové, které oslovil server Seznam Zprávy, však existenci podobných debat odmítli.

Právníci: Nové vyhlášení nouzového stavu je nyní protiústavní

Domácí

Naopak jeden z nich, ústavní právník Jan Wintr, tvrdil, že v pondělí vyhlášený nouzový stav je fakticky jen pokračováním stavu nouze, které Sněmovna ve čtvrtek odmítla. "Myslím si, že je to evidentně protiústavní," řekl.

Výběr článků

Načítám