Hlavní obsah

Vyléčení politici darují krevní plazmu, nemocnicím dochází

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští politici, kteří se zotavili z onemocnění covid-19, se rozhodli darovat krevní plazmu, která se využívá k léčbě nakažených v těžkém stavu. Reagovali tak na prosbu nemocnic, které uvedly, že jí mají nedostatek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

"V současné době jen s obtížemi zajišťujeme potřeby nemocných hospitalizovaných v Thomayerově nemocnici a IKEMu," říká primář Transfuzního oddělení v Thomayerově nemocnici v Praze Petr Turek. V mrazicích boxech má podle něj nemocnice zásoby několika desítek jednotek plazmy, potřeba by však byly stovky jednotek.

Plazma od vyléčených pomohla už stovce pacientů

Koronavirus

Do registru se tak nechala zapsat například poslankyně Karla Šlechtová (za ANO), u které byla nákaza koronavirem potvrzena na konci srpna. Novinkám řekla, že je připravena jít na odběry i opakovaně. „Jakmile se nemocnice ozve, plazmu daruji,“ slibuje.

Pozitivní test oznámil před několik dny také vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), který se nakazil zřejmě po kontaktu s nakaženým ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (ČSSD). Aktuálně se tak z onemocnění léčí v domácí izolaci, ale následně se plánuje i on do dárcovství zapojit. „Určitě tak učiním,“ řekl Novinkám.

Hamáček má koronavirus

Domácí

Jak však upozorňuje primář oddělení hematologie, biologie a krevní transfúze ÚVN Miloš Bohoněk, doba vhodná pro dárcovství je omezená. „Darovat rekonvalescentní plazmu je možné nejdříve dva týdny po uzdravení, dále pak další dva až tři měsíce, poté hladina vytvořených protilátek ve většině případů klesá," upozorňuje.

Testování na dostatek protilátek tak sice podstoupil i náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN), ale zapojit se do darování již nemůže. Jeho plazma po jarní nákaze by pacientům příliš nepomohla. „Nechal jsem se minulý týden testovat na protilátky a bohužel mi již zmizely,“ napsal Novinkám.

Primátor Hřib nastoupí jako dobrovolník do nemocnice

Domácí

Aktuálně se výrobou léčebné plazmy zabývá v Česku asi 12 transfuzních zařízení v Česku. Odběry plazmy od pacientů, kteří covid-19 prodělali, se pak provádí mimo Prahu například také ve Fakultní nemocnici Olomouc nebo v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.

Krevní plazma vyléčených pomáhá proti koronaviru. Kdo ji může darovat

Koronavirus

Pacientovi ale může být aplikována krevní plazma pouze od dárce s odpovídající krevní skupinou. Největší nedostatek je plazmy krevní skupiny AB, protože tato skupina je mezi lidmi nejméně zastoupená. Navíc jde z hlediska podání plazmy o univerzální krevní skupinu, kterou je možné podat kterémukoli pacientovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám