Hlavní obsah

Krevní plazma vyléčených pomáhá proti koronaviru. Kdo ji může darovat

Novinky, Richard Sůsa, Natálie Lošková, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S přibývajícími počty lidí nakažených koronavirem roste i množství těch, kteří potřebují krevní plazmu od dárců. České nemocnice však trápí její nedostatek. Nejvíce by plazma pomohla pacientům, jejichž stav se právě zhoršil a byli převezeni do nemocnice.

Plazmou s protilátkami mohou dárci pomoct zejména nově hospitalizovanýmVideo: Novinky

 
Článek

U nakažených infekcí covid-19 se vytvářejí protilátky proti viru, které v těle přetrvávají i po uzdravení. Podání krevní plazmy od člověka, který nemoc prodělal, jinému nakaženému, patří mezi způsoby léčby.

Rekonvalescentní plazma, tedy krevní plazma vyléčených pacientů, se v českých nemocnicích čím dál více používá k léčbě pacientů s covidem-19.

Pravidla dárcovství

Pro darování této plazmy platí podobná kritéria jako u běžného dárcovství. Vyléčený dárce musí splňovat všeobecné podmínky, jakými jsou například všeobecné zdraví, věk mezi 18 a 65 lety (u prvodárců pouze do 60. roku věku) či váha nad 50 kilogramů.

Není možné darovat plazmu, pokud jste v minulosti dostali krevní transfuzi či rodili.

Lidé po koronaviru chodí darovat plazmu, stále jich ale není dost

Domácí
Darování plazmy po nákaze covidem-19
Optimální průběh onemocnění u potenciálních dárců zahrnoval příznaky respirační infekce (tj. zvýšená teplota, kašel apod.). V takovém případě se předpokládá, že se u nakaženého vytvořily protilátky.
Plazmu či krev je možné darovat nejdříve 14 dní po uzdravení. Vhodné je darovat do tří měsíců po uzdravení, než množství protilátek v těle začne výrazněji klesat.
Dárce musí být v dobrém zdravotním stavu a splňovat podmínky dárcovství.

Podrobnější informace o běžných kritériích pro darování krve poskytuje Společnost pro transfuzní lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně zde.

Darovat mohou i lidé, kteří jsou uzdraveni, ale nevrátil se jim dosud čich nebo chuť. Rekonvalescentní plazmu lze darovat opakovaně, mezi odběry však zpravidla musí být mezera alespoň dva týdny. U prvních čtyř odběrů může být povolena i kratší.

Foto: Novinky

Odběr krve zabere dárci zhruba 15 minut, naproti tomu odběr plazmy trvá přes hodinu.

Plazmu lze odebírat více způsoby. Buď lékaři odeberou krev přímo, nebo ještě během odběru oddělí krevní plazmu od červených krvinek, které dárci vrací. Tato metoda je časově náročnější, lékaři z ní ale získají třikrát větší množství plazmy.

„Ze speciálního odběru plazmy máme té plazmy tři jednotky. Ty vystačí na léčbu pro jednoho a půl pacienta. Ze standardního odběru krve máme jednu jednotku, takže na léčbu jednoho pacienta musí připadnout dva dárci,“ uvedl primář transfúzního oddělení Petr Turek z Thomayerovy nemocnice.

Nejúčinnější je dexametazon

Plazma je podávána pacientům ve velmi těžkém stavu, kdy remdesivir již nepomáhá, a u středně těžkých průběhů nákazy, u nichž na remdesivir ještě nedošlo.

Proti jaru jsme v léčbě covidu úspěšnější

Koronavirus

„Je to rozhodně bezpečná terapie, vidíme, že pacient se zlepšuje, ale není to tak převratná léčba. U plazmy je efekt malý, u remdesiviru středně významný a u dexametazonu jasně nejvýznačnější,“ upozorňuje Michal Holub, přednosta Kliniky infekčních nemocí 1. lékařské fakulty UK a Ústřední vojenské nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám