Hlavní obsah

Hamáček má koronavirus

Novinky, ČTK, jas, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

U vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) test potvrdil nákazu koronavirem, řekla ve středu mluvčí ČSSD. Testovat se nechal po setkání s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem. Další lidé z vedení sociální demokracie, kteří se s Tomanem ve čtvrtek na jednání grémia setkali, měli podle mluvčí testy negativní. Vedení ČSSD bylo od pondělí v dobrovolné izolaci.

Nachlazený Jan Hamáček v rozhovoru pro DVTV (19. října)Video: DVTV

 
Článek

„Ano, mám bohužel také koronavirus, testy na covid-19 potvrdily, že jsem pozitivní. Pravděpodobně jsem se nakazil na jednání s ministrem zemědělství. Jsem doma v izolaci, ale pracuji dál online, včetně jednání vlády. Prosím, dávejte na sebe pozor,” uvedl ministr na Twitteru.

Hamáček už nepůsobil zdravě v pondělním rozhovoru pro DVTV, který byl veden přes internet. Pokašlával a nevypadal zdravě.

Je nemocný

Podle mluvčí ČSSD Evy Gregorové má onemocnění u vicepremiéra mírný průběh. „Pan ministr má naštěstí lehký průběh,“ sdělila Novinkám. Na dotaz, proč tedy v DVTV kašlal, uvedla, že má koronavirus, a tak může mít kašel nebo rýmu. Důležité ale je, že se cítí dobře.

Podle ní je zároveň malá šance, že by mohl v uplynulých dnech nakazit některé další členy vlády či členy Ústředního krizového štábu, který vede, protože pracoval z domova.

„Ve čtvrtek se potkali na politickém grémiu s panem ministrem Tomanem a tuším, že v pátek večer ta informace byla. Takže určitě od té doby všichni dodržovali veškerá hygienická opatření a domácí karanténu,” řekla Novinkám Gregorová.

Jednání vlády to neovlivní

Podle mluvčí premiéra Andreje Babiše (ANO) Jany Adamcové by Hamáčkova pozitivita neměla mít vliv na fungování vlády či premiéra. „Vše probíhá videokonferenčně, na tiskovkách se v poslední době s premiérem nepotkali, na všech jsem byla, takže vůbec o nějakém kontaktu nevím,” uvedla Adamcová.

Foto: DVTV

Nachlazený Jan Hamáček v rozhovoru pro DVTV (19. října)

U Tomana se nákaza potvrdila minulý týden v neděli. Ministr se přitom ve středu v Lánech setkal i s prezidentem Milošem Zemanem.

Ministr Toman měl pozitivní test na koronavirus, ve středu byl u Zemana

Koronavirus

Členy grémia ČSSD jsou vedle Hamáčka i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, ministr zahraničí Tomáš Petříček, poslanci Roman Onderka, Ondřej Veselý, starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda, končící senátor Milan Štěch, za senátory Petr Vícha a Roman Váňa jako předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD. Toman součástí nejužšího vedení strany není, stejně jako ministr kultury Lubomír Zaorálek, jednání se ale účastnili.

V domácí izolaci byli už dřív Petříček a Maláčová. Nevyhnula se ani politikům za hnutí ANO, v dobrovolné izolaci byl ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček. Kvůli pozitivnímu testu hlavní hygieničky Jarmily Rážové byl v karanténě tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám