Hlavní obsah

Vostrá navrhne KSČM podpořit rozpočet se schodkem 40 miliard

Novinky, ČTK, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se ve středu kvůli výši schodku rozpočtu setkala s šéfkou sněmovního rozpočtového výboru Miloslavou Vostrou z KSČM. Po dvouhodinovém jednání Vostrá novinářům řekla, že navrhne komunistickém straně, aby podpořila navrhovaný rozpočet, a ustoupila tak od požadovaného maxima 30 miliard korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM).

Článek

„Tak jak byly peníze přesměrovány, tak je pro mě schodek k jednání. Takto budu informovat i členy výboru,“ řekla po schůzce na ministerstvu financí Vostrá. Její posudek musí ještě posoudit komunistický rozpočtový výbor. Následně se rozhodnou poslanci z KSČM, zdali rozpočet podpoří.

Podle Vostré jsou komunisté hlavně proti tomu, aby byl rozpočet vyšší než navrhovaných 40 miliard. „Tlaky z některých ministerstev ale takové byly. Pokud se udrží na 40 miliardách i s tím, že byly navýšené některé kapitoly, tak to není špatný směr,“ sdělila Vostrá.

Komunisté teď mají dvě možnosti. „Můžeme vrátit návrh rozpočtu k přepracování a trvat na 30 miliardách, nebo se přikloníme k tomuto 40miliardovému rozpočtu. Rozpočtové provizorium by bylo to nejhorší, co by mohlo Českou republiku a české občany potkat,“ uvedla po jednání Vostrá.

Komunisté chtěli schodek o deset miliard nižší

Původně požadovali komunisté schodek o 30 miliard korun, zatímco menšinová vláda ANO a ČSSD plánovala schodek rozpočtu o deset miliard vyšší.

Aby návrh rozpočtu prošel Sněmovnou, potřebuje ale vláda hlasy komunistů. Pro schválení rozpočtu musí hlasovat nejméně 101 poslanců. Menšinová vláda, kterou KSČM toleruje, má ve Sněmovně pouze 93 zástupců.

Návrh rozpočtu musí Schillerová vládě předložit do konce tohoto týdne.

Po schůzce předsedy KSČM Vojtěcha Filipa s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech podpořil větší schodek i Zeman.

Více o 17,7 miliardy korun

Od poloviny srpna jednali o rozpočtu se Schillerovou také ministři ANO a ČSSD. Oproti původnímu návrhu rozpočtu si jednotlivá ministerstva vyjednala o 17,7 miliardy korun více. Přesto by měl ale deficit rozpočtu zůstat podle Schillerové ve výši původních 40 milionů.

Nejvíce získala ministryně práce a sociálních věci Jana Maláčová (ČSSD). Schillerová zvýšila výdaje jejího resortu o 5,9 miliardy korun.

O rozpočtu se Schillerovou zatím nejednal pouze nový ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), kterého prezident jmenoval v úterý. Zaorálek plánuje s ministryní financí vyjednat hlavně zvýšení platů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám