Hlavní obsah

Vojtěch: Stýkání jen tří rodin je nereálné, život je pestřejší

Novinky, Renáta Bohuslavová, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nápad náměstka Romana Prymuly, že by se na cestě k návratu do normálu měli lidé stýkat pouze v rámci tří rodin, je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nereálný. Jde podle něj pouze o názor Prymuly, řekl Novinkám. Podle opozice by se zase neměl pouštět do sociálního inženýrství a vláda by mu měla zamezit vstup do médií.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vpravo) a jeho náměstek Roman Prymula na tiskové konferenci po jednání vlády.

Článek

„Nediskutovali jsme to spolu. Je to názor pana náměstka. Jedna věc je, co je epidemiologicky správné, a druhá věc je, co je v reálném životě proveditelné,” řekl Novinkám v reakci na slova Romana Prymuly.

Ten v pondělí v rozhovoru pro deník MF Dnes řekl, že „normálnější život“ vést ještě nebudeme, neboť koronavirus je stále přítomen. Představoval by si, aby se lidé stýkali v menších komunitách nebo například pouze tři rodiny.

Prymulův návrat k normálu: Budou se stýkat tři rodiny a další komunikace moc nebude

Koronavirus

Podle ministra Vojtěcha to ale není reálné. „Spíš jde o nějakou epidemiologickou úvahu, ale skutečný život je pestřejší. Lidé dlouhodobě nechtějí být svázáni restrikcemi a já tomu rozumím,” dodal šéf zdravotnictví.

Na druhé straně upozornil, že nikdo neví, co se stane na podzim, kdy se očekává druhá vlna společně s příchodem chřipkové epidemie.

Opozice: Jsme v rukou šílence

S nápadem Prymuly nesouhlasí ani opozice. „Není to poprvé, kdy Prymula opouští hranice epidemiologie a pouští se do sociálního inženýrství. A moc mu to nesvědčí,” reagoval lídr ODS Petr Fiala.

„Zdá se mi to...nebo jsme opravdu v rukou šílenců?” přidal se s kritikou poslanec a místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík.

Podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska by měla vláda dokonce zamezit Prymulovi vstup do médií. „Jeho veřejné vystupování vede k tomu, že nikdo příčetný nebude brát vážně ani ta nezbytná opatření,” napsal na Twitter.

Reklama

Výběr článků

Načítám