Hlavní obsah

Vnitro přebírá většinu zásobování pomůckami

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Problémy v zásobování zdravotníků ochrannými pomůckami dostaly pod tlak ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Na víkendovou distribuci do krajů pod taktovkou resortu zdravotnictví si stěžoval pardubický hejtman Martin Netolický a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (oba ČSSD).

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Budova ministerstva vnitra

Článek

Ke kritice Vojtěcha se přidal i Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR a Asociace českých a moravských nemocnic, která sdružuje menší krajské a městské nemocnice. Běhounek v sobotu uvedl, že resort zdravotnictví fatálně selhává v zásobování svých organizací. Netolický ze stejného důvodu požadoval, aby premiér a lídr ANO Andrej Babiš nahradil Vojtěcha jeho náměstkem a šéfem Ústředního krizového štábu Romanem Prymulou.

Odvolejte ministra zdravotnictví Vojtěcha, vyzval Babiše hejtman Netolický

Koronavirus

Z první, páteční dodávky 1,1 milionu respirátorů z Číny jich totiž podle ČTK Vojtěchův resort odebral 200 tisíc, ačkoli zásilka byla určena pouze pro silové složky státu a kraje. Do regionů tak šlo méně ochranných pomůcek. Babiš výzvu k výměně Vojtěcha odmítl s tím, že to není na pořadu dne. Většinu distribuce ochranných pomůcek ale nově zajistí ministerstvo vnitra.

Třenice ve vládě

Vláda nicméně změnila způsob distribuce materiálu proudícího do Česka z Číny. Hlavní roli v ní bude hrát lépe fungující vnitro pod vedením Jana Hamáčka (ČSSD). „Už se to změnilo a poznají to i hejtmani,“ řekl v neděli v ČT Hamáček.

Vojtěch: Musíme být přísní, tresty za porušování karantény jsou nutné

Koronavirus

Podle něj zdravotnictví trvalo na tom ponechat si zásobování páteřních nemocnic. To však podle Hamáčka nedává smysl, poněvadž hasiči rozvážejí do krajů materiál ze stejného letadla.

„Nepřijde nám logické, aby za hasičským konvojem jel ještě konvoj ministerstva zdravotnictví, pro nějž to zajišťuje armáda, víceméně na totéž místo. Od pondělka máme na starosti krajské nemocnice a záchranky. Ministerstvo zdravotnictví si ponechá fakultní nemocnice,“ vysvětlil Hamáček.

Ani s takovým modelem ministr vnitra zcela nesouhlasí. Ukazuje se, že ve vládě jsou třenice, kdo si jaké kompetence ponechá. „Podle mého názoru by to bylo nejlepší dělat všechno z jednoho místa, ale bude to vyžadovat ještě diskusi,“ podotkl.

Letadlo denně

Trable s distribucí kritizoval i senátor a první náměstek královéhradeckého hejtmana Martin Červíček (ODS). Podle něj neměl premiér Babiš otálet s vyhlášením nouzového stavu a ustavením Ústředního krizového štábu. „Jednoznačně tam vidím, že to od té doby začíná fungovat systémově,“ připomněl, že v ústředním štábu mají slovo odborníci.

Díky dodávkám z Číny je nyní podle Hamáčka ČR, co se týče ochranných pomůcek, z nejhoršího venku. Česká republika u Číňanů objednala a zaplatila 77 milionů ústenek, 8,6 milionu respirátoru druhé třídy (FFP2), 250 tisíc obleků, 250 tisíc brýlí, 250 tisíc ochranných štítů a několik set tisíc jednorázových testerů, vypočítal ministr vnitra.

V každém okrese zůstane otevřeno jen pár ordinací. Chybí ochranné pomůcky

Domácí

„Když vše půjde, jak má, každý den bude přistávat nějaké letadlo,“ zmínil Hamáček. „Je evidentní, že toto všechno nebude stačit a budeme potřebovat další zásoby. Snažíme se uzavřít kontrakty a stavíme letecké mosty. Máme smlouvu s China Eastern, jelikož má na letišti sloty, nepotřebuje povolení pro operace v Číně a má dostatečnou kapacitu. V začátku to vykrýváme ruslany,“ objasnil Hamáček plány dodávek ochranných pomůcek.

Policie odevzdala své FFP3

Vnitro také nakoupí v Číně až 500 plicních ventilátorů, zatím je jich na cestě 50, které obstarala v Číně skupina PPF. V noci z neděle na pondělí se čekal přílet prvního letadla ČSA ze Šanghaje s milionem roušek a dalšího zdravotnického materiálu na palubě. Další letadlo ČSA s ochrannými prostředky má přiletět v noci na úterý, uvedlo ministerstvo dopravy. V následujících týdnech se budou letadla podle potřeby několikrát otáčet.

Právě obří ukrajinský ruslan, jejž Češi mohou využívat díky členství v NATO, přistál před půlnocí ze soboty na neděli v Pardubicích. Letadla s ochrannými pomůckami by podle vnitra měla v Česku přistávat zatím šest týdnů. Letadla China Eastern do ČR dorazila v pátek a v sobotu. Dodávky z Číny však neobsahují nejúčinnější respirátory FFP3. Tento typ totiž Čína podle Hamáčka nenabízí, a musí se tedy sehnat jinde. Dnes jsou tyto respirátory, které potřebují zejména zdravotníci, nedostatkové zboží.

„Zajištění těchto respirátorů mělo na starosti ministerstvo zdravotnictví,“ podotkl ministr vnitra. Resort zdravotnictví má objednáno 1,5 milionu respirátorů nejvyšší třídy ochrany FFP3, ujišťoval v neděli v televizi Prima Vojtěch.

Zásilky z Číny dorazily: 2 miliony respirátorů, 12 milionů roušek

Koronavirus

Babiš ale už v sobotu řekl, že nákup respirátorů nejvyšší třídy uvázl v Rotterdamu, kde byla na sklad uvalena karanténa. O budoucnosti zakázky by se mělo rozhodnout dnes. Nouzi by mohlo částečně vykrýt stažení respirátorů FFP3 z policejních skladů, což vnitro nařídilo, a od dalších profesí, které je nutně nepotřebují. Má jít o tisíce kusů.

„Musíme se také soustředit na to, abychom ochranné pomůcky byli schopni vyrábět v ČR. Máme schopnost vyrábět respirátory jakékoli třídy,“ apeloval Červíček na vládu. České firmy dokážou vyrobit asi 40 tisíc měsíčně respirátorů nejvyšší třídy.

Reklama

Výběr článků

Načítám