Hlavní obsah

Vláda zvažuje zpřísnění na čtvrtý stupeň. Obchody ale nezavře

• Aktualizováno
Novinky, Jan Menšík

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek připustil, že vláda zvažuje zpřísnění opatření a přesun Česka do 4. stupně protiepidemického systému (PES), pokud se bude koronavirová situace i nadále zhoršovat. Kabinet o tom bude jednat v pondělí. Pokud by se tak stalo, Blatný ujistil, že i v takovém případě by zůstaly otevřené malé obchody.

Záznam: TK po mimořádném jednání vlády 10.12.2020Video: ČTK

 
Článek

„V případě, že se situace bude nadále vyvíjet negativně, zejména ty vývoje v nemocnicích, tak je možné, že v pondělí bude rozhodnuto o změně. Dopředu říkám, že kdyby k takové změně došlo, tak by byl dostatečný časový postup, aby se na to všichni mohli připravit,“ uvedl po čtvrtečním mimořádném jednání kabinetu Blatný.

Podle ministra je velmi pravděpodobné, že ke zpřísnění by mohlo dojít ještě do Vánoc.

Došlo by podle něj ale ke změně, aby byly„ zrovnoprávněné malé obchody vůči řetězcům“. Změna by spočívala v tom, že pokud by se Česko vrátilo do 4. stupně, mohly by tentokrát zůstat otevřené malé obchody.

PES už se letos upravovat nebude

Navrhovaná změna, podle níž by se čtvrtý stupeň netýkal malých obchodů, podle Blatného vychází z dat a není to „náhodné rozhodnutí“. Blatný podotkl, že k větším změnám systému PES chce resort přistoupit případně až na začátku roku. Pokud by podle něj vláda trvala na tom, že všechny změny v systému přijdou až po Novém roce, tak by podle Blatného mohla poškodit malé obchody jejich uzavřením ještě více, než už jsou.

V současné podobě systému PES počítá stupeň 4 standardně s uzavřením všech obchodů s výjimkou těch, které prodávají zboží nezbytné pro život, tedy potraviny, drogerii či léky. Zavřené musí být také všechny restaurace, hospody, ale také kadeřnictví a další služby. Stupeň počítá také se zavřenými vnitřními sportovišti, fitness centry či bazény. Zpřísnění by se dotklo také škol, na distanční výuku by se opět vrátili středoškoláci.

Nouzový stav zatím do 23. prosince

Kabinet na mimořádném čtvrtečním jednání také potvrdil, že nouzový stav bude v Česku platit  do 23. prosince, jak ve středu schválila Poslanecká sněmovna. Ministři upravili také nařízení týkající se prodeje alkoholu, kdy podle současné podoby nebylo možné prodat ani pivo v PET láhvi s sebou domů. To je už opět možné.

Vláda upravila pravidla pro prodej alkoholu na trzích a s sebou

Domácí

V Česku ve středu přibylo 6402 potvrzených případů koronaviru, je to nejvyšší nárůst od 19. listopadu. Index protiepidemického systému PES se dál drží na 64 bodech, pátý den je tak nad hranicí čtvrtého stupně rizika. Podle dat ministerstva zdravotnictví se ale zhoršily všechny ukazatele. Počet úmrtí s onemocněním covid-19 stoupl o 90 na celkových 9226. Hospitalizovaných je nyní 4326, z toho 545 ve vážném stavu. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám