Hlavní obsah

Vláda nemá dokola žádat o prodloužení nouzového stavu, tvrdí ústavní právníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle experta na ústavní právo Aleše Gerlocha by neměla vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) pořád dokola žádat o prodloužení nouzového stavu. Místo toho by měla navrhnout zákon, který by dočasně stanovoval pravidla. Nouzový stav končí v Česku 14. února, kabinet bude o jeho prodloužení žádat už pošesté.

Foto: ČTK

Tiskový brífink Andreje Babiše k rozhodnutí Ústavního soudu

Článek

„Pokud ta situace trvá, nemá se opakovaně prodlužovat nouzový stav. (Vláda) má navrhnout zákon, ve kterém by se dočasně stanovala pravidla pro určitou dobu. To by byl celkově správný postup - nežádat pořád dokola o prodloužení nouzového stavu,“ sdělil Novinkám Gerloch.

Prodloužení nouzového stavu? Bez hlasů komunistů bude mít vláda problém

Domácí

Podobně se vyjádřil i jeho kolega Jan Kysela. „Vláda mohla už dávno předložit zákony, které by usnadnily cílový boj s pandemií bez nouzového stavu,” napsal v sms Novinkám.

Sněmovna schválila legislativní stav nouze. Umožní rychlejší schvalování zákonů

Domácí

Nouzový stav byl v Česku letos vyhlášen již dvakrát. Na jaře platil 66 dní, naposledy ho vláda vyhlásila od 5. října, platit má do 14. února. To je celkově 132 dní. Vyhlašuje ho vláda, a to nejdéle na 30 dnů, o jeho prodloužení pak musí žádat Sněmovnu. Ta jí ho několikrát prodloužila, ovšem většinou o méně než měsíc.

Vyhlášení místo prodloužení? 

Doposud pak pro jeho pokračování v dolní komoře hlasovala vládní koalice s podporou komunistů. Ti ale v pátek oznámili, že souhlas tentokrát nedají. „Vyhověli jsme vládě častokrát, tentokrát si bude muset najít někoho jiného,” uvedl předseda strany Vojtěch Filip. A na prodloužení se příliš netváří ani opozice.

Komunisté už nepodpoří nouzový stav

Domácí

Novinky se proto obrátily na právníky s tím, zdali může vláda vyhlásit „nový” nouzový stav například den po jeho skončení.

„Podle mého názoru by došlo k obcházení ústavního zákona o bezpečnosti, který trvání nouzového stavu nad 30 dnů svěřuje souladu vlády a Poslanecké sněmovny. Určitě je možné vyhlašovat nouzový stav opakovaně, ale s postupem času, při návratu či eskalaci krizové situace,” okomentoval to Kysela.

A ani podle Gerlocha není možné takto postupovat. Vláda tak nyní buď může přijít s novým zákonem či přesvědčit komunisty, nebo některou z opozičních stran.

Že se bude jednat se všemi stranami, řekl premiér Andrej Babiš. Současně uvedl, že vláda nechce Sněmovnu obcházet tím, že by ihned po skončení platnosti stávajícího nouzového stavu, schválila nový.

Ve Sněmovně by se mělo o prodloužení hlasovat ve čtvrtek 11. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám