Hlavní obsah

Prodloužení nouzového stavu? Bez hlasů komunistů bude mít vláda problém

– Praha • Aktualizováno

Komunisté v pátek oznámili, že ve Sněmovně nepodpoří prodloužení nouzového stavu. Přitom to byla právě KSČM, o jejíž hlasy se doposud menšinová vláda opírala. Nyní tak bude muset kabinet komunisty přesvědčit, nebo hledat podporu jinde. Opozice se ale k prodloužení staví odmítavě, případně svou podporu podmiňuje.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Nouzový stav už nepodpoříme, vzkazuje vládě předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

„Vláda naprosto ignorovala naše oprávněné požadavky, jimiž KSČM souhlas s prodloužením nouzového stavu podmiňovala. Vzhledem k tomu doporučujeme vládě, aby si podporu hledala u těch politických subjektů, jejichž požadavkům bude ochotna a schopna vyhovět,” stojí v usnesení vedení strany.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by neprodloužení nouzového stavu  znamenalo totální kolaps zdravotního systému, nekontrolované šíření epidemie a obrovský nárůst úmrtnosti. I podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) by to byla katastrofa.

Jsme na hraně, hrozí katastrofa, varují Blatný s Babišem. Hospitalizovaných ale výrazně ubylo

Domácí

Bez nouzového stavu by totiž skončila opatření, která vláda vyhlásila na základě krizového zákona, jak před časem sdělil Novinkám ústavní právník Jan Kysela. Přestal by tak platit zákaz shromažďování, otevřely by obchody, restaurace i služby.

Premiér Andrej Babiš je od pátečního rána na návštěvě Maďarska a k rozhodnutí komunistů se zatím nevyjádřil. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) na svém Twitteru vyzval opozici k pragmatismu.

„Neprodloužit nouzový stav znamená hazard se zdravím a lidskými životy všech. Jsem připraven jednat o konkrétních opatřeních, ale handlovat hlasy za zrušení opatření je nedůstojné,” uvedl.

Opozice se staví odmítavě 

Vláda má nyní dvě možnosti – přesvědčit komunisty, nebo získat podporu u opozice. „Určitě budeme (o podpoře nouzového stavu) jednat dále s KSČM i opozicí. Vše je o kompromisu, máme čas do čtvrtka,” sdělil Novinkám šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Opozice se však k dalšímu prodloužení stavu nouze staví negativně a má podmínky. Například podle předsedy ODS Petra Fialy není ke změně jejich odmítavého postoje důvod.

KSČM chce potrápit Babišovu vládu, nevidí důvod pro další prodlužování nouzového stavu

Domácí

„Pokud chce vláda podporu nouzového stavu, měla by o tom zkusit alespoň jednat. Důvody ke změně dosavadního postoje ODS žádné nejsou. Vláda působí rezignovaně a sám ministr zdravotnictví říká, že opatření nefungují,” napsal Novinkám s tím, že bude i nadále prosazovat snazší a rychlejší odškodnění podnikatelů a rychlejší očkování.

Piráti spolu s hnutím STAN chtějí výměnou za diskusi o prodloužení nouzového stavu dostatečné kompenzace pro lidi a firmy i vyřešení otázky uzavřených škol. Schválit chtějí i pandemický zákon, který nebude tolik zasahovat do práv a svobod veřejnosti.

„Pan premiér se na nás zatím s žádostí neobrátil. V minulosti jsme nicméně již několikrát prodloužení nouzového stavu odmítli, neboť vláda dále selhává v ochraně lidí a ignoruje naše výzvy k nápravě,” sdělil Novinkám předseda strany Ivan Bartoš.

Jednání o prodloužení nouzového stavu přerušila rvačka, Volného vykázali

Domácí

„Při splnění základních podmínek jsme ochotni jednat o podpoře, ale určitě ne na celý měsíc,” napsal Novinkám v SMS šéf STAN Vít Rakušan.

SPD stav nepodpoří

Ani SPD nechce nouzový stav prodloužit. „Poslanci hnuti SPD nepodpoří prodloužení nouzového stavu a zároveň opakovaně vládě navrhujeme, aby provedla novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, který umožňuje chránit ohrožené a rizikové skupiny bez plošného vyhlašovaní nouzového stavu,” řekl Novinkám šéf hnutí Tomio Okamura.

TOP 09 ještě nemá jasno, i ona má ale podmínky, a to hlavně v oblasti školství či zdravotnictví. „Kdyby teď šlo jen o zbožné přání kabinetu Andreje Babiše, měli bychom jasno a další prodloužení bychom za žádnou cenu nepodpořili. Nicméně v sázce jsou životy a zdraví občanů. Nyní musíme především zamezit kolapsu zdravotnického systému,” uvedla šéfka strany Markéta Pekarová Adamová.

O podpoře jsou ochotni jednat také lidovci. „Podmínkou je, že vláda změní systém kompenzací, umožní zvýšení kompenzačního bonusu a rozšíří ho na živnostníky bez provozovny. Musí se také urychleně řešit situace v školství,” napsal Novinkám v SMS šéf strany Marian Jurečka.

Reklama

Výběr článků

Načítám