Hlavní obsah

Komunisté už nepodpoří nouzový stav

Praha
Aktualizováno

Širší vedení KSČM, která dosud ve Sněmovně podporovala menšinovou vládu při žádostech o prodloužení nouzového stavu, v pátek konstatovalo, že opatření proti šíření epidemie může vláda vyhlásit i bez něj.

Brífink KSČM po jednání Výkonného výboruVideo: Novinky/ČTK

 
Článek

Předseda KSČM Vojtěch Filip konstatoval, že vláda nebyla schopna připravit opatření tak, aby k nim nepotřebovala nouzový stav, ač na to měla dost času. Omezení podle něj může řešit skrze zákon o ochraně veřejného zdraví.

Další nasazení policistů, vojáků, hasičů a příslušníků Celní správy při zvládání epidemie může podle Filipa vláda řešit na bázi dobrovolnosti, nikoliv rozkazem.

„Vyhověli jsme vládě častokrát, tentokrát si bude muset najít někoho jiného,” uvedl Filip. „Ten čas, který jsme jim vytvořili, byl dostatečný, naše podmínky byly racionální,” dodal.

Komunistům vadí, že vláda nevyhověla při posledním prodlužování nouzového stavu jejich požadavku na otevření skiareálů a škol. KSČM také žádá, aby o zákazech rozhodovaly krajské hygienické stanice.

Rozhodne se příští týden

Vláda má o prodloužení nouzového stavu jednat příští týden. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) hrozí bez nouzového stavu kolaps zdravotnictví.

Podle informací Práva dva až tři členové výboru z celkového počtu 13 členů s usnesením nesouhlasili. Místopředseda strany Stanislav Grospič, který chce kandidovat na nového předsedu, a Zdeněk Ondráček navíc požadují, aby komunisté přestali tolerovat vládu.

KSČM chce potrápit Babišovu vládu, nevidí důvod pro další prodlužování nouzového stavu

Domácí

Člen krizového štábu Zdeněk Ondráček již v pátek ráno uvedl, že doporučí širšímu vedení KSČM nepodpořit prodloužení nouzového stavu. „Opatření jsou zbytečná a k ničemu nevedou,” řekl.

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) žádost předloží v pondělí, pokud ve sněmovně neuspěje, nouzový stav, na který jsou opatření vázána, skončí v neděli 14. února. Hlasovat by o žádosti měli poslanci ve čtvrtek.

Babiš v pátek varoval, že neprodloužení nouzového stavu bude znamenat kolaps zdravotnictví a obrovský nárůst úmrtnosti.

„Neumím si to představit, že by někdo si vzal na zodpovědnost, aby neprodloužil ten nouzový stav," řekl Babiš, podle něhož by nebylo možné nasazení armády.

Podpoří stav opozice? 

V případě, že KSČM odmítne hnutí ANO a ČSSD v hlasování podpořit, bude muset kabinet hledat hlasy u opozice. Podle šéfa poslanců TOP 09 Vlastimila Válka by bylo možné počítat s jeho souhlasem za předpokladu, že by ho ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) přesvědčil, že prodloužení nouzového stavu využije ke zlepšení epidemické situace.

Filip: Vláda selhává, neplní nám sliby

Domácí

Předseda lidovců Marian Jurečka by souhlas podmínil vyššími kompenzacemi podnikatelům. ODS, lidovci a TOP 09 budou o postoji k nouzovému stavu debatovat v pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám