Hlavní obsah

Vláda může rozpočet pro 2021 předložit o měsíc později

Poslanci ve středu schválili posunutí termínu pro předložení návrhu státního rozpočtu na rok 2021. Ten má za normálních okolností vláda předložit do Sněmovny už během září, díky výjimce tak ale bude moct učinit až koncem října.

Foto: Alena Schilllerová, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

Vláda žádala Sněmovnu o posun termínů kvůli koronavirové krizi. Běžný harmonogram přípravy rozpočtu letos totiž podle ministerstva financí nelze dodržet kvůli nejistotě ohledně hloubky zdravotní a ekonomické krize, jejího trvání a následných důsledků.

Data o dopadu epidemie na hospodářství, spotřebu nebo investice za letošní druhé čtvrtletí budou známyénejdříve začátkem září. Teprve z těchto údajů bude možné vypracovat realistickou makroekonomickou předpověď, uvedlo ministerstvo financí.

Mynář si přišel pro 18 milionů navíc pro Hrad. Poslanci to posvětili

Domácí

Zákon o státním rozpočtu stanovuje, že rozpočet musí vláda do Sněmovny předložit nejpozději do konce září, schválená výjimka tak dává kabinetu měsíc navíc.

Změnami v celkovém schodku státního rozpočtu pro tento rok se už Sněmovna zabývala. Ten byl původně stanoven na 40 miliard. Poslanci ho nejdříve navýšili na 200 miliard a následně až na 300 miliard korun. Důvodem jsou právě mimořádné výdaje v souvislosti s pandemií koronaviru.

Předlohu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident Miloš Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám