Hlavní obsah

Mynář si přišel pro 18 milionů navíc pro Hrad. Poslanci to posvětili

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco většina běžných Čechů bude koronavirovou krizí postižena, zaměstnavatelé jim snižují platy, a stát se dokonce chystá snižovat platy ústavním činitelům, Hradu se to netýká. Kancelář prezidenta republiky si pro rok 2021 řekla dokonce až o 18 milionů korun navíc a poslanci to schválili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman s manželkou a Ivanou a kancléřem Vratislavem Mynářem

Článek

„Kancelář žádala o navýšení zhruba 18 milionů a z toho 14 milionů na navýšení platů zaměstnanců včetně příslušenství a 3,5 milionu na spolufinancování dotace z EU u projektu, který se týká bio diverzifikace v Lánech,” potvrdila Novinkám předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM).

O peníze si přišel na výbor požádat přímo kancléř Vratislav Mynář. „Je to návrh, který předkládá kancelář prezidenta, ale je to po konzultaci s ministerstvem financí,” vysvětlila dále Vostrá.

Zemanův kancléř Mynář odmítá spekulace o podílu na úmrtí Kubery

Domácí

Výpadky na vstupném

Podle členky výboru a poslankyně Starostů (STAN) Věry Kovářové se navýšení řešilo jen krátce. „Diskutovalo se o tom, že se Hrad nesnaží o úspory. Mynář říkal, že se snaží, ale že mají obrovské výpadky na vstupném,” řekla Novinkám Kovářová.

Šéf STAN Vít Rakušan označil požadavek Hradu za nehorázný, zvlášť když Mynář za poslanci do Sněmovny na jejich žádost v jiných situacích ani nepřijde.

Mynářova letenka do Číny vyšla na 150 tisíc, Hrad ji proplatil Tvrdíkově komoře

Domácí

„Přijde mi to jako nehorázný požadavek a je to dost neuvěřitelné. Pokud chceme tvrdit, že nejednáme populisticky, tak by se snížení provozních nákladů, o což u Hradu jde, mělo týkat úplně všech,” kritizoval nárůst výdajů Hradu Rakušan.

Rakušan: Mynář chodí jen pro peníze

Problém vidí i v tom, že kancelář odmítá se Sněmovnou vůbec komunikovat. „Nestydí se říct si, že chtějí víc peněz, ale pokud my si pozveme na jednání zahraničního výboru kancléře Vratislava Mynáře, tak nám to ještě odmítne,” dodal Rakušan.

Mynářova zabijačka byla přestupek, rozhodla policie

Domácí

Hrad tak má podle návrhu dostat až 422,8 milionu korun. V původním návrhu rozpočtu přitom bylo, že Hrad bude disponovat s 404,9 miliony korun.

Návrh státního rozpočtu teprve dostává obrysy, Sněmovna o něm v jednotlivých čteních teprve bude hlasovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám