Hlavní obsah

Těhotenství ve vězení už nebude zárukou svobody

Právo, Jana Pechová

Těhotné ženy odsouzené za závažné trestné činy nebudou mít záruku, že si dítětem do jednoho roku věku zajistí pobyt na svobodě. Počítá s tím změna trestního řádu, kterou by měli poslanci projednávat v říjnu.

Foto: Prima FTV

Rozhovor s vražedkyní Petrou Janákovou

Článek

Speciální oddíl pro takové vězeňkyně vznikne ve věznici ve Světlé nad Sázavou.

Podle ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) jde o reakci na případ vražedkyně Petry Janákové, která otěhotněla ve vazební věznici. Legislativa s takovými případy dosud nepočítala.

Rozhovor s vražedkyníVideo: Prima FTV

„Do října by měl být návrh předložen Poslanecké sněmovně. Snažili jsme se, aby byl perfektní, neprůstřelný,“ uvedla ministryně.

Jak naznačila, rozhodnutí bude na vůli předsedy senátu a týkat se bude případů zvlášť závažných zločinů. „Tedy ne u každé krádeže. Půjde o vězeňkyně, které jsou nebezpečné pro společnost,“ doplnila Benešová.

Petra Janáková byla pravomocně odsouzena za pět vražd, jednu z nich dokonanou. Dvě byly ve stadiu pokusu, další dvě s manželem plánovala. Janáková však ve vězení otěhotněla a podle zákona musela být propuštěna. Kdo je otcem dítěte, není jasné. Dítě se narodilo v polovině srpna a policie mu už odebrala vzorky DNA. Případ vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů

Nové oddělení pro těhotné ženy a matky s dětmi do jednoho roku by mělo v řádu několika měsíců po schválení návrhu vzniknout ve věznici ve Světlé nad Sázavou. Náklady se odhadují na 14 milionů korun, jeho kapacita bude počítat s deseti odsouzenými. To by podle generálního ředitele Vězeňské služby ČR Petra Dohnala měl být dostatečný počet.

Unikátní projekt

Volba světelské věznice byla zřejmá, od roku 2002 tu funguje v Česku unikátní projekt umožňující vězněným ženám pečovat o jejich děti ve věku od jednoho roku do tří let. „Koncept stojí na celodenní péči matky. Pouto tak vzniká, i kdyby matka nechtěla,“ uvedla ředitelka věznice Monika Myšičková.

Děti v tomto věku si z prostředí nic nepamatují, průběh pobytu je jim maximálně přizpůsoben, nežijí pouze za zdmi. „Recidiva v tomto oddílu je velmi malá, kolem deseti procent,“ upozornila ředitelka věznice.

Nyní tu pobývá 14 žen s 16 dětmi. Projekt je pojat komplexně, navazuje na systém péče o děti i na pomoc matce po propuštění. Věznice má podle ředitelky bohaté zkušenosti i dost kvalifikovaných zaměstnanců, aby zvládla i nový úkol.

„Hlavním kritériem bude zájem dítěte, osobnost matky, závažnost spáchaného činu a potřebnost ochrany společnosti,“ dodala Benešová k aktuálnímu návrhu, který vzniká ve spolupráci poslanců Petra Sadovského a Andrey Babišové s ministerstvem spravedlnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám