Hlavní obsah

Těhotenství ve vězení už nebude zárukou svobody

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těhotné ženy odsouzené za závažné trestné činy nebudou mít záruku, že si dítětem do jednoho roku věku zajistí pobyt na svobodě. Počítá s tím změna trestního řádu, kterou by měli poslanci projednávat v říjnu.

Foto: Prima FTV

Rozhovor s vražedkyní Petrou Janákovou

Článek

Speciální oddíl pro takové vězeňkyně vznikne ve věznici ve Světlé nad Sázavou.

Podle ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) jde o reakci na případ vražedkyně Petry Janákové, která otěhotněla ve vazební věznici. Legislativa s takovými případy dosud nepočítala.

Rozhovor s vražedkyníVideo: Prima FTV

„Do října by měl být návrh předložen Poslanecké sněmovně. Snažili jsme se, aby byl perfektní, neprůstřelný,“ uvedla ministryně.

Jak naznačila, rozhodnutí bude na vůli předsedy senátu a týkat se bude případů zvlášť závažných zločinů. „Tedy ne u každé krádeže. Půjde o vězeňkyně, které jsou nebezpečné pro společnost,“ doplnila Benešová.

Petra Janáková byla pravomocně odsouzena za pět vražd, jednu z nich dokonanou. Dvě byly ve stadiu pokusu, další dvě s manželem plánovala. Janáková však ve vězení otěhotněla a podle zákona musela být propuštěna. Kdo je otcem dítěte, není jasné. Dítě se narodilo v polovině srpna a policie mu už odebrala vzorky DNA. Případ vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů

Nové oddělení pro těhotné ženy a matky s dětmi do jednoho roku by mělo v řádu několika měsíců po schválení návrhu vzniknout ve věznici ve Světlé nad Sázavou. Náklady se odhadují na 14 milionů korun, jeho kapacita bude počítat s deseti odsouzenými. To by podle generálního ředitele Vězeňské služby ČR Petra Dohnala měl být dostatečný počet.

Unikátní projekt

Volba světelské věznice byla zřejmá, od roku 2002 tu funguje v Česku unikátní projekt umožňující vězněným ženám pečovat o jejich děti ve věku od jednoho roku do tří let. „Koncept stojí na celodenní péči matky. Pouto tak vzniká, i kdyby matka nechtěla,“ uvedla ředitelka věznice Monika Myšičková.

Děti v tomto věku si z prostředí nic nepamatují, průběh pobytu je jim maximálně přizpůsoben, nežijí pouze za zdmi. „Recidiva v tomto oddílu je velmi malá, kolem deseti procent,“ upozornila ředitelka věznice.

Nyní tu pobývá 14 žen s 16 dětmi. Projekt je pojat komplexně, navazuje na systém péče o děti i na pomoc matce po propuštění. Věznice má podle ředitelky bohaté zkušenosti i dost kvalifikovaných zaměstnanců, aby zvládla i nový úkol.

„Hlavním kritériem bude zájem dítěte, osobnost matky, závažnost spáchaného činu a potřebnost ochrany společnosti,“ dodala Benešová k aktuálnímu návrhu, který vzniká ve spolupráci poslanců Petra Sadovského a Andrey Babišové s ministerstvem spravedlnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám