Hlavní obsah

Poslanci rozhodli, 70 tisíc rodin vyšší rodičovskou nedostane

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Rodičovskou zvýšenou z 220 na 300 tisíc dostanou od ledna jen rodiny s dětmi do čtyř let, které ještě příspěvek nevyčerpaly. V úterý o tom rozhodla Sněmovna. ANO a ČSSD spolu s komunisty prosadily původní vládní návrh. Štědřejší senátní verze, aby nárok na vyšší rodičovskou o 80 tisíc měli všichni rodiče s dětmi do čtyř let, neprošla ani přes snahu opozice a Senátu.

Poslanci se přeli o podobu zvýšení rodičovskéVideo: psp.cz/Novinky, Novinky

 
Článek

Poslanci tak přehlasovali Senát, který Sněmovně návrh vrátil. Senátní verzi podpořilo jen 79 poslanců z řad ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, což na schválení nestačilo. Hnutí ANO, ČSSD a poslanci KSČM se zdrželi. Na hlasování se můžete podívat zde.

Rodičovskou pro všechny chtěla původně podpořit i sociální demokracie, nakonec ale couvla. Pro původní verzi hlasovalo 186 poslanců, proti nebyl nikdo.

Foto: Profimedia.cz

Rodin s dítětem do čtyř let, které na vyšší příspěvěk nedosáhnou, je podle MPSV asi 70 tisíc (ilustrační foto)

„Senát jasně řekl, že ten, kdo vyčerpal nebo nevyčerpal příspěvek, je tím nejhorším kritériem, které jsme mohli zvolit. Co bychom mohli říct matce samoživitelce, která vyčerpala rodičovský příspěvek, která na tom není dobře a chodí do práce, protože by jinak nevyžila?“ hájil v dolní komoře senátní verzi senátor Marek Hilšer.

Rodin, které mají dítě do čtyř let, ale rodičovský příspěvěk už vyčerpaly, je podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí přibližně 70 tisíc.

Už dopoledne ale bylo jasno, že senátní štědřejší verze nemá šanci. Strany ANO, ČSSD a KSČM totiž deklarovaly, že si budou stát za svým.

ČSSD se pohádala kvůli rodičovské. Nakonec ale před Babišem couvla

Domácí

Diskuze ve Sněmovně byla nejdříve k věci, s blížícím se večerem ale atmosféra houstla. Do sebe se pustili představitelé pravice a ČSSD.

„Dovolte mi, abych složil hold sociální demokracii. Nepodařilo se vám prosadit vyšší platy pro učitele, ač jste to avizovali, nepodaří se vám zvýšit férově rodičovskou, ale zvýšili jste dvojnásobně poplatek za zápis do katastru nemovitostí,“ glosoval šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Začněte u sebe, rozčílil se Hamáček

„Nemáme peníze na spravedlivý rodičovský příspěvek, ale máme v rozpočtu 800 milionů na poradenské služby na ministerstvu práce a sociálních věcí,“ rýpal do ministryně Jany Maláčové (ČSSD) předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Komunisté proti vyšší rodičovské pro všechny. Lidé prý s penězi navíc stejně nepočítali

Domácí

„Čekal jsem, že se někdo vyjádří za sociální demokracii. Tváříte se, že jste v pozici, že hájíte práva rodin. Pojďte to říct 70 tisícům rodin. Zarytě mlčíte a díváte se do lavic,“ prohlásil šéf lidovců Marek Výborný. Svoji poznámkou popudil šéfa soc. dem. Jana Hamáčka.

Ten prohlásil, že ho těší starost pravice o osud sociální demokracie. „Byly doby, kdy tady vládla pravicová vláda. Ti samí, co dnes říkají, že je potřeba zvedat rodičovský příspěvek, tak během svých vlád škrtali, nejen v sociálních výdajích, ale i v platech. A nám budete něco vyčítat? A kdo vymyslel rodičovský příspěvek? Sociální demokracie. Začněte u sebe,“ rozčílil se Hamáček.

Já vám to doplatím ze svého, slíbil Babiš jedné z maminek, která nedostane vyšší rodičovský příspěvek

Domácí

Úterý ve Sněmovně „zpestřilo” i vystoupení premiéra Andreje Babiše (ANO), kterého na chodbě zastavily maminky s dětmi, které už příspěvek vyčerpaly, a 80 tisíc tedy nedostanou. Premiér jedné z nich slíbil, že jí peníze dá ze svého.

Na dotaz, zda doplatí peníze všem přibližně 70 tisícům matek, které se ocitly ve stejné situaci jako žena, která ho oslovila, už neodpověděl.

Záznam: Jednání sněmovnyVideo: Novinky.cz/psp.cz

Reklama

Související články

Tisíce rodičů chtějí doplatit rodičovskou

Boj o podobu rodičovské v příštím roce stále neskončil. Vkládají se do něj i rodiče dětí do čtyř let, kteří už vyčerpali rodičovský příspěvek, a nebudou tak...

Výběr článků

Načítám