Hlavní obsah

ČSSD se pohádala kvůli rodičovské. Nakonec ale před Babišem couvla

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovna bude v úterý definitivně rozhodovat o tom, kolik rodin nakonec dosáhne na vyšší rodičovský příspěvek, který se od ledna zvýší z 220 tisíc na 300 tisíc. Opoziční poslanci a Senát chtějí, aby na vyšší rodičovskou měly nárok i rodiny s dětmi do čtyř let, které již příspěvek vyčerpaly. K senátní verzi se ještě v pondělí přiklonila ČSSD, nakonec ale zase otočila. Ustoupila tak koaličnímu partnerovi, hnutí ANO Andreje Babiše.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

Poslanci schválili, že vyšší rodičovskou dostanou rodiče s dětmi, kteří příspěvek ještě nevyčerpali. Senát ale předlohu do Sněmovny vrátil s tím, že to je diskriminační. 80 tisíc navíc by podle senátorů měli dostat i rodiče s dětmi do čtyř let, kteří již příspěvek vyčerpali.

Stejný názor má opozice. V pondělí obrátila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která řekla, že bude apelovat na poslance soc. dem., aby podpořili štědřejší verzi rodičovské, a to i navzdory hnutí ANO, které podporuje původní verzi.

Komunisté proti vyšší rodičovské pro všechny. Lidé prý s penězi navíc stejně nepočítali

Domácí

Podle informací Novinek se ale její apel na poslance nepodařil a sociální demokraté se pohádali na klubu. Vyčítali Maláčové, že si nic nepředjednala s hnutím ANO. ČSSD tak nakonec ustoupí a bude hlasovat pro původní sněmovní verzi.

„Vedli jsme tu debatu, nebyla lehká, byla velmi upřímná a bohužel hnutí ANO řeklo, že své stanovisko nemění a trvá na podpoře sněmovní verze. Diskutovali jsme o tom na klubu ČSSD a rozhodli jsme se, že sociální demokracie podpoří tu sněmovní verzi, a to z toho důvodu, že soc. dem. dodržuje dohody,“ řekla v úterý Maláčová.

Rodičovská pro všechny. Hlasujme i navzdory ANO, burcuje Maláčová

Domácí

Opozice ale horuje za senátní verzi. „Rodiče vyčerpali rodičovský příspěvek například z toho důvodu, že se vraceli dříve do práce. Nechceme, aby docházelo k diskriminaci rodičů,“ uvedla na úterní tiskové konferenci poslankyně KDU-ČSL Pavla Golasowská.

„Měli bychom podpořit rodiny s malými dětmi,“ přidala se poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09).

Tisíce rodičů chtějí doplatit rodičovskou

Domácí

Sněmovna se vrátí i k daňovému balíčku

Poslanci budou také řešit vratku daňového balíčku, který zvyšuje spotřební daně na hazard, alkohol a tabák. Senátorům vadí, že se v rámci balíčku o sto procent navyšuje poplatek za zápis do katastru nemovitostí nebo vyšší zdanění loterií.

Chtějí také upravit sporné zdanění části technických rezerv pojišťoven.

Daňový balíček má podle údajů ministerstva financí přinést v roce 2020 do státní kasy zhruba 8,9 miliardy korun. Zvyšuje daně u alkoholu, tabáku a hazardu.

Reklama

Výběr článků

Načítám