Hlavní obsah

Rodičovská pro všechny. Hlasujme i navzdory ANO, burcuje Maláčová

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Sociální demokracie by měla ve Sněmovně podpořit štědřejší verzi rodičovské. Vyzývá k tomu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Poslanci ČSSD by podle ní měli podpořit rodičovskou pro všechny rodiny, které mají dítě mladší čtyř let, i za předpokladu, že koaliční ANO s tím nebude souhlasit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Článek

„Dochází k obratu na straně sociální demokracie. Ten fakt, že se za ten rok úplně všichni postavili na moji stranu, celá opozice i celý Senát, zároveň mám informace od ministerstva financí, že státní rozpočet letos dopadne o 30 miliard lépe, to jsou dva různé důvody, abychom ve Sněmovně schválili tu moji původní variantu,“ uvedla Maláčová.

Ministryně původně požadovala navýšení rodičovské o 80 tisíc na 300 tisíc pro všechny rodiče od ledna 2020. Koalice se ale nakonec shodla na tom, že vyšší rodičovský příspěvek dostanou jen ti, kteří ho ještě nevyčerpali.

Senát však předlohu vrátil Sněmovně s tím, že osmdesát tisíc by měli dostat i rodiče, kteří příspěvek v dosavadní výši vyčerpali. Senátoři tak podpořili původní návrh Maláčové.

Senát vyšší rodičovskou Sněmovně vrátí

Domácí

„Budu apelovat na pana premiéra, aby podpořil tu moji původní variantu. Myslím, že když jsme tak dobře hospodařili, tak co je důležitějšího než podpořit pracující rodiny s dětmi,“ uvedla Maláčová.

Rodičovský příspěvek je jednorázová dávka, která přísluší rodinám s malým dítětem do čtyř let. Rodina sama rozhodne, jak rychle ho vyčerpá. Čím vyšší měsíční suma, tím kratší dobu příspěvek čerpá.

„Za sebe budu apelovat na poslance soc. dem., abychom podpořili moji původní variantu. Před rokem byla ČSSD osamocena, teď mi dávají všichni za pravdu,“ řekla ministryně.

Na dotaz, jestli bude na poslance ČSSD apelovat i v případě, že nepřesvědčí koaliční ANO, odpověděla: „Ano.“

Pokud by prošla verze Senátu na štědřejší rodičovskou, státní kasu by to vyšlo na 2,6 miliardy korun navíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám