Hlavní obsah

Registrace k očkování pro lidi nad 65 let se odkládá

Lidé starší 65 let se budou moci registrovat k očkování proti koronaviru až od poloviny dubna, ne hned po Velikonocích, jak se původně plánovalo. Po svátcích se budou moci hlásit o vakcínu pracovníci v terénních sociálních službách a nepobytových sociálních zařízeních. Ve čtvrtek to oznámil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Blatný: Registrace k očkování pro lidi nad 65 let se odkládáVideo: ČTK

 
Článek

„V polovině dubna plánujeme zahájení očkování skupiny nad 65 let. Proti původnímu plánu je tento termín trochu posunut, protože mezitím došlo k uvolnění registrací pro chronicky nemocné,” oznámil na tiskové konferenci Blatný.

Nepřijatelně pomalé. WHO kritizuje tempo očkování v Evropě

Evropa

Do stejné skupiny by měli spadat taktéž policisté, profesionální a dobrovolní hasiči či příslušníci vězeňské služby.

Od středy 7. dubna, tedy hned po Velikonocích, se o vakcínu mohou podle Blatného začít hlásit také terénní sociální pracovníci či ti, kteří pracují v nepobytových sociálních službách.

Od tohoto úterý se do registru mohou hlásit taktéž zaměstnanci takzvané superkritické infrastruktury. Již nějakou dobu se pak mohou očkovat senioři starší 70 let, zdravotníci, pracovníci a klienti sociálních služeb, chronicky nemocní či školští pracovníci.

Očkování zrychluje

Ministr Blatný při této příležitosti zároveň uvedl, že rychlost očkování v březnu se proti předchozím měsícům zdvojnásobila. „Jen za březen bylo podáno před 1 milion očkovacích dávek. Druhou dávku dostalo 270 tisíc lidí, kteří očkování tedy dokončili, jen za březen,” osvětlil Blatný.

Podle Blatného se Česko v proočkovanosti drží v rámci Evropské unie na šestém místě. „Od začátku měsíce jsme trvale na velice dobrých pozicích i při srovnávání proočkovanosti s ostatními zeměmi. Je to 95 procent, v rámci EU jsme v tom šestí,” oznámil.

V květnu a červnu se pak podle Blatného očekává od firmy Pfizer/BioNTech dodávka 3,5 milionu dávek. Další dodávky pak mají přijít od firem Moderna, AstraZeneca a Johnson and Johnson. To prý znamená, že bude možné dostát avizovaným procentům proočkovanosti do léta. „V srpnu by měl být dostatek dávek pro to, aby bylo proočkováno osm milionů lidí,” připomněl ministr.

Desítky Čechů si dojely na očkování do Srbska

Koronavirus

Naočkovat více lidí první dávkou a pomoci tak „zachránit stovky životů, které by jinak mohly být zmařeny”, umožní vládou schválené oddálení aplikace druhé dávky vakcín Pfizer a Moderna o 40 dní.

„O vakcínách víme stále více a jsme si nyní jisti, že i podání vakcíny v druhé dávce po 40 dnech je plně funkční a bezpečné. Dva týdny po podání první dávky se ochrana očkovaného blíží 80 procentům, což je více než u jiných vakcín,” osvětlil Blatný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám