Hlavní obsah

Nepřijatelně pomalé. WHO kritizuje tempo očkování v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že tempo očkování proti covidu-19 je Evropě ”nepřijatelně pomalé”. Uvedla to v době, kdy už šest týdnů roste počet nových případů nákazy koronavirem v 51 evropských zemích, kam se počítá i Rusko a středoasijské státy.

Článek

Minulý týden v Evropě přibylo 1,6 milionu infikovaných lidí. „Před pouhými pěti týdny byly týdenní počty nových případů v Evropě pod jedním milionem, ale nyní vyvolává situace v oblasti mnohem větší obavy, než jsme měli v posledních několika měsících,“ uvedla v prohlášení Dorit Nitzanová, která je krizovou ředitelkou WHO pro Evropu.

Nárůst počtu nových případů je pozorován ve všech věkových skupinách kromě té nad osmdesát let, kde se podle evropské pobočky WHO projevuje dopad očkování.

„Očkování představuje tu nejlepší cestu ven z pandemie. Nejenže funguje, ale je i vysoce účinné při zpomalování nákazy. Jenže postup očkovací kampaně je nepřijatelně pomalý,” uvedl šéf evropské pobočky WHO Hans Kluge.

Desítky Čechů si dojely na očkování do Srbska

Koronavirus

„Dokud pokrytí (vakcínami) zůstane nízké, musíme se řídit stejnými zdravotními a sociálními opatřeními jako v minulosti, abychom zpoždění vyvážili. Je třeba říci to zcela jasně: musíme zrychlit výrobu, snížit administrativní překážky v souvislosti s aplikací vakcín a využít každou jednotlivou dávku, kterou máme k dispozici, a to okamžitě.“

Podle údajů WHO dostalo v evropském regionu, do kterého WHO počítá i Rusko, Turecko a středoasijské státy, první dávku očkování zhruba deset procent obyvatel, plné dvě dávky očkovací látky mají zhruba čtyři procenta obyvatel oblasti. Pomalý postup očkování je podle organizace jedním z důvodů, proč se v posledních týdnech opět zhoršuje epidemická situace.

EMA vyšetřuje desítky případů krevních sraženin po očkování AstraZenekou

Koronavirus

WHO přitom apeluje na solidaritu při očkování a zmiňuje, že vakcinaci zahájily všechny vysokopříjmové země v regionu, ale jen 60 procent těch s nízkými a středními příjmy. Ty mají nárok na očkovací látky v programu pomoci COVAX, jehož druhým největším přispěvatelem je EU.

Ve světě bylo zatím podáno podle serveru OurWorldInData 578 milionů dávek, ovšem skoro 250 milionů jich bylo podáno v USA, EU a Velké Británii. Podle serveru EuroNews data v Británie ukazují, že očkování zachránilo životy nejméně 6000 lidí nad 70 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám