Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Co se od pátku mění

Novinky, ber
Praha

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) schválil na pátek další změny opatření. Týkají se cestování či pravidel bezinfekčnosti. Novinky přinášejí seznam změn přehledně.

Foto: Petr Horník, Právo

Testování na koronavirus

Článek

Potvrzení o bezinfekčnosti

  • Jedna dávka očkování proti covidu-19 už nebude stačit pro prokázání bezinfekčnosti, nutný bude odstup dvou týdnů od druhé dávky.
  • Doklad o bezinfekčnosti pak musí mít například lidé při návštěvě restaurace či kulturní akce, lidé s jednou dávkou tedy budou muset mít nově test. Všichni, kdo mají dvě dávky, budou dále považováni za chráněné.
  • K prokázání bezinfekčnosti lze použít i samotest i testy z oficiálních laboratoří. Samotesty ovšem nelze použít při návratu ze zahraničí. Stejně tak platí bezinfekčnost 180 dní od prodělání covidu.

Certifikáty o očkování, testech a prodělání covidu: K čemu slouží a kde je stáhnout

Domácí

Cestování

  • Test na covid-19 bude nutný při návratu do České republiky ze všech zemí.
  • Absolvovat ho nebudou muset plně očkovaní Češi, a to bez ohledu na zemi, ze které přicestují, vztahovat se to tak nebude ani na tzv. černé země. Bude stačit příjezdový formulář.
  • Po příjezdu z takzvaných zelených a oranžových zemí si budou muset lidé, kteří nejsou plně naočkováni, udělat minimálně antigenní test, a to do pěti dnů. Test musí provést laboratoř, samotest nestačí. U červených a tmavě červených zemí budou muset mít negativní RT-PCR test, který lze podstoupit nejdříve pět dní po návratu. Do té doby je nutná samoizolace.

Přestat řešit koronavirus jako v Británii? Podle politiků v Česku zatím nereálné

Domácí

Slovensko

  • Od 9. července budou moci Češi na Slovensko opět cestovat po první dávce vakcíny proti covidu-19 a nebudou muset nastoupit do karantény.

Vstup do zaměstnání po příjezdu ze zahraničí

  • Zaměstnavatelé nesmějí vpustit na pracoviště po návratu ze zahraniční dovolené lidi bez negativního testu. Nehraje roli, odkud člověk přijel. Týkat se to ale nebude opět plně naočkovaných.
  • Plošné testování ve firmách a na úřadech se zatím nechystá. Vláda by ho podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) opět zavedla, pokud by bylo za sedm dní 25 nakažených na 100 tisíc obyvatel (nyní je 10 nakažených).

Ještě není vyhráno. WHO varuje před ukvapeným rozvolňováním

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám