Hlavní obsah

Přestat řešit koronavirus jako v Británii? Podle politiků v Česku zatím nereálné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko není ve stejné situaci jako Británie, nemůžeme rozvolňovat, jelikož je proočkovanost stále nízká, shodli se Novinkami oslovení lídři parlamentních stran. Rozvolnila by naopak SPD a proti nejsou zásadně ani komunisté. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) musíme vyčkat na kolektivní imunitu.

Článek

„Za prvé je Velká Británie v jiné situace než Česká republika. A za mě ten přístup není prozřetelný. I když se podíváte na vyjádření britských vědců, jsou k rozhodnutí pana premiéra (Borise) Johnsona poměrně negativně naladěni,“ řekl Vojtěch Novinkám.

„Mám pocit, že jde o politické rozhodnutí,“ doplnil s tím, že předpokládá, že v září dosáhne ČR na kolektivní imunitu (podle odborníků 80–90 procent populace s protilátkami – pozn.red.). Teprve v tu chvíli by se podle něj mohlo začít diskutovat o dalším rozvolňování.

Británie ustupuje od covid-pasů. K viru chce přistupovat jako ke chřipce

Evropa

Reagoval přitom na dotaz, zda ČR může následovat britskou vládu, která nedávno rozhodla o zrušení zbytku pandemických opatření, ač počty nakažených rychle rostou. K onemocnění covid-19 chce ostrovní království nově přistupovat jako „ke chřipce”. Ochranu má poskytnout vakcína.

V této souvislosti Vojtěch odkazoval na to, že oproti Česku, kde je proočkovanost zhruba 33 procent, v Británii obdrželo obě dávky více než 50 procent obyvatel.

Sněmovna nedá policii dokumenty, které se týkají Hamáčkovy cesty do Moskvy

Domácí

A podobně to vidí i jeho vládní kolega, vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). „Aktuálně mi přijde britská strategie pro Českou republikou nepoužitelná,“ řekl Novinkám. „Obecně jsem v tomhle velmi zdrženlivý. Ta nemoc je velmi zákeřná a umí překvapit,“ zdůrazňoval Hamáček s tím, že nyní považuje postup i pro samotnou Británii za riskantní.

Spolu: Britská cesta je riskantní, musíme se připravit 

Předseda ODS Petr Fiala zase připomněl, že ke chřipce původně přirovnával covid-19 i staronový ministr zdravotnictví Vojtěch. „Všichni víme, jak to dopadlo. Jsem poslední, kdo by chtěl omezovat lidi a jejich svobodu. Ale vzhledem k informacím, které nyní máme o zhoršující se epidemiologické situaci v některých státech v souvislosti s mutací delta, je nutné postupovat rozumně,“ sdělil Novinkám.

Obezřetný by zůstal i předseda lidovců Marian Jurečka. „Otázka rozvolňování má být spojena s tím, zda je společnost schopna to bezpečně zvládnout, abychom neopakovali podzimní či zimní vlnu covidu spojenou se zavíráním společnosti,“ podotkl.

Také podle šéfa poslanců TOP 09 Vlastimila Válka je třeba zachovat ostražitost. Chce se však zasadit o to, aby diskuse o britské cestě začala, nyní ji ale považuje za rizikovou. "Udělám vše, co je v silách opozičního poslance," slibuje Válek.

Daň z prázdných bytů už Piráti nechtějí. Před čtyřmi lety ji přitom měli v programu

Domácí

 Bartoš a Rakušan: Zůstaňme obezřetní

Šéf Pirátů Ivan Bartoš má rovněž za to, že ČR musí již nyní připravit scénář pro chvíli, kdy u nás dosáhne míra proočkovanosti podobných hodnot jako v Británii. „Na druhou stranu musíme být připraveni chránit občany, kdyby došlo ke zhoršení. I Británie upozorňuje, že opatření zase zpřísní, pokud se ukážou vakcíny méně účinné vůči mutacím či se objeví nějaká jejich nebezpečnější forma,“ uvedl Bartoš.

Jeho postoj doplnil pro Novinky i předseda STAN Vít Rakušan, jehož hnutí kandiduje v podzimních volbách společně s Piráty. „Naše vláda by měla postupovat obezřetně, a především dbát na to, aby se výrazně navýšil počet očkovaných lidí. Potom si můžeme dovolit britskou cestu,“ míní Rakušan.

Okamura: Babiše jako premiéra si už představit nedokážu

Domácí

SPD chce rozvolnit, komunisti nevědí

Naopak lídr SPD Tomio Okamura považuje Velkou Británii za příklad, jímž bychom se měli řídit již nyní. „I přes rostoucí čísla v důsledku mutace delta ruší od 19. července veškerá opatření a dává pandemii na stejnou úroveň jako běžnou chřipku. Od tohoto data má být nošení roušek a respirátorů ve Velké Británii již pouze na dobrovolném rozhodnutí jednotlivců,“ připomněl Okamura.

Obdobnému přístupu by se nebránil ani předseda KSČM Vojtěch Filip. „Je to zajímavé rozhodnutí, pokud je to podloženo dostatkem vědeckých poznatků z oblastí epidemiologie a imunologie, tak bych to doporučil i u nás,“ uvedl pro Novinky.

Reklama

Výběr článků

Načítám