Hlavní obsah

Poslanci v usnesení odsoudili „terorismus ruských jednotek”

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci v úterý v souvislosti s explozemi ve Vrběticích v roce 2014 přijali usnesení, ve kterém odsoudili „teroristické útoky speciálních jednotek ruské vojenské zpravodajské služby” v Česku. Vyzvali také vládu, aby hledala podporu na úrovni Evropské unie a NATO. Novinky celou schůzi sledovaly živě.

Záznam: Jednání poslanecké sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

„Poslanecká sněmovna odsuzuje teroristické útoky speciálních jednotek ruské vojenské zpravodajské služby na území ČR,” stojí v usnesení z pera lidoveckého poslance Jana Bartoška.

Usnesení podpořili poslanci napříč politickým spektrem, zdržely se ale kluby SPD a KSČM. Proti byli také dva nezařazení poslanci Lubomír Volný a Marian Bojko.

Čím dál Česko zajde, tím víc ho to bude bolet, hrozí Rusko

Evropa

Kromě toho také Sněmovna podpořila vyhoštění 18 ruských diplomatů a vyzvala vládu, aby žádala o podporu EU a NATO.

Vyzvala ji i k zásadnímu omezení početního zastoupení na velvyslanectví Ruska v Praze. Neprošel ale návrh, aby bylo v Praze stejně ruských diplomatů, jako je nyní těch českých v Moskvě.

Filip: Viníkem je privatizace 

Poslanci o Vrběticích jednali celý den.Skutečným viníkem výbuchů ve Vrběticích je privatizace, která umožnila soukromé firmě hospodařit s vojenským materiálem,” prohlásil například ve Sněmovně předseda KSČM Filip.

Babiš se omluvil za slova o útoku na zboží

Domácí

Zkritizoval také vládní reakci, tedy vyhoštění 18 ruských diplomatů, kteří byli tajnými službami identifikováni jako pracovníci ruských zpravodajských služeb. „Vyhoštěním 18 diplomatů jsme si zlikvidovali naši ambasádu v Rusku. Tato úvaha vlády mi připadá minimálně nevhodná,” dodal.

„Češi nejsou zboží”

Část opozice naopak chtěla tvrdší kroky. „Vláda musí reagovat dále, srovnat by měla počty diplomatů v Rusku i v Česku. Nemůžeme se spokojit s vyhoštěním 18 ruských diplomatů,” řekl šéf STAN Vít Rakušan.

Vedení Liberty slíbilo zástupcům vlády, že povolenky zůstanou v Česku

Domácí

Kvůli možné roli agentů ruské tajné služby GRU v explozích skladu Česko vyhostilo část ruských diplomatů. Rusko pokládá obvinění za absurdní a v odvetě vyhostilo ještě o něco vyšší počet českých diplomatů z Moskvy. Ti přiletěli do Česka v pondělí večer.

Opozice také ve Sněmovně zkritizovala pondělní slova premiéra Andreje Babiše (ANO), že se nejednalo o státní terorismus, nýbrž o „útok na zboží” bulharského obchodníka. Babiš se v úterý za svá slova omluvil.

„Češi nejsou zboží. Vláda by měla zažalovat Ruskou federaci jako viníka této situace. A Babiš by se měl zamyslet nad svými výroky,” prohlásila šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová před jednáním Sněmovny.

„Považujeme to za bezprecedentní zásah, a to i na úrovni evropské a severoatlantické,” řekl také Rakušan.

Reklama

Výběr článků

Načítám