Hlavní obsah

Vedení Liberty slíbilo zástupcům vlády, že povolenky zůstanou v Česku

Ostrava

Vedení společnosti Liberty během pátečního jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a vicepremiérem Karlem Havlíčkem (za ANO) slíbilo, že nepůjčí své emisní povolenky rumunské sesterské firmě Galati, která patří do skupiny Liberty Steel. Odbory ostravské huti i přes tento slib zůstávají ve stávkové pohotovosti, a to minimálně do konce dubna.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zleva hejtman Ivo Vondrák, vicepremiér Karel Havlíček a premiér Andrej Babiš v Ostravě.

Článek

Páteční schůzka se konala v Ostravě za účasti vedení firmy a odborů.

Všechny odborové organizace působící v hutním podniku Liberty Ostrava vyhlásily stávkovou pohotovost před několika dny, protože mají obavu z vyvedení majetku z podniku. Současná složitá situace podle nich ohrožuje chod firmy.

Znepokojení vyjádřil v pátek i Babiš. „Velice důrazně jsme požádali vedení, aby povolenky nebyly zapůjčeny. Firma potřebuje investovat, daří se ji, ale je potřeba, aby to, co vydělá, zůstalo v Česku a aby peníze i ve formě emisních povolenek neodcházely do zahraničí do sesterských firem,“ uvedl Babiš s tím, že vedení Liberty slíbilo, že povolenky v Česku zůstanou.

EU ustoupila, emisní norma Euro 7 má být ale stále na hranici technicky možného

AutoMoto

„Management nám garantoval, že se emisní povolenky nevyvedou,“ dodal vicepremiér Havlíček.

Odboráři však ve stávkové pohotovosti zůstanou. „Určitě počkáme minimálně do konce dubna, a když se potvrdí vše, co tady bylo řečeno, ji ukončíme,“ řekl předseda odborů OS KOVO Liberty Ostrava Petr Slanina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám