Hlavní obsah

Babiš se omluvil za slova o útoku na zboží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v úterý omluvil za to, že v pondělí po jednání vlády označil zásah ruské tajné služby GRU ve Vrběticích v roce 2014 za „útok na zboží”. Vysvětloval tím to, že se ze strany Ruska nejednalo o státní terorismus.

Babiš se omluvil za slova o útoku na zbožíVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Vždycky se to obrátí proti mně. Namísto materiálu jsem použil zboží. Slovo bylo nešťastné, já se za to omlouvám,“ kál se Babiš.

Byl to útok na zboží, ne akt státního terorismu, prohlásil Babiš k Vrběticím

Domácí

„Takhle to nebylo myšleno. Omlouvám se za to,“ zopakoval. Podstatou ale podle něj je, že vláda reagovala rychle. Výbuch ve Vrběticích nazval bezprecedentním teroristickým útokem na českém území.

Živě: Jednání poslanecké sněmovnyVideo: psp.cz

Jeho pondělní slova o zboží přitom téměř okamžitě citovala ruská média s tím, že český premiér přiznal, že Rusko na Česko neútočilo.

Výrok kritizovala opozice

Premiér v pondělí uvedl, že útok na Vrbětice, při kterém zemřeli dva čeští občané, byl zaměřen na zboží bulharského obchodníka.

„Nešlo o akt státního terorismu, to znamená, že Rusko neútočilo na Českou republiku. Agenti útočili na zboží obchodníka se zbraněmi. Ta munice měla vybuchnout po cestě, takže já jen vysvětluji, že to nebyl útok Ruska na Českou republiku,” prohlásil.

Poslanci v usnesení odsoudili „terorismus ruských jednotek”

Domácí

To v úterý zkritizovala tvrdě opozice. „Češi nejsou zboží. Vláda by měla zažalovat Ruskou federaci jako viníka této situace. A Babiš by se měl zamyslet nad svými výroky,” zvolala například šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová před jednáním Sněmovny.

K výbuchům v muničních areálech ve Vrběticích došlo v říjnu a prosinci roku 2014. Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku.

V souvislosti s výbuchem česká policie hledá dva muže s ruskými pasy. Ukázalo se, že jsou to ti stejní muži, které ve Velké Británii podezírají z otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala novičokem v roce 2018.

Za Vrběticemi stojí dva ruští agenti ze Salisbury, potvrdil nejvyšší státní zástupce Zeman

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám