Hlavní obsah

Pfizer na týden snížil dodávky vakcín

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jak podle výroku premiéra Andreje Babiše (ANO), tak podle informací redakce Práva se snížila dodávka vakcín od společností Pfizer a BioNTech, která se na území Česka dostane tento týden, o dvacet procent. Mluvčí české pobočky amerického výrobce vakcíny Tomáš Sazima Právu sdělil, že důvodem je změna výrobního místa.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Výpadek je pouze týdenní. Od 15. února bude Pfizer naopak dodávat zvýšené dávky do celé Evropy, včetně Česka. Původně mělo tento týden dorazit do Česka 93 600 vakcín, takže by se do země po avizovaném zúžení dodávky mohlo dostat necelých 75 tisíc očkovacích dávek.

V budoucnu by ale mohlo přijít vakcín mnohem víc, než se počítalo. Za snížením dodávek je totiž plánované zvýšení výrobní kapacity společnosti Pfizer a BioNTech.

Babiš: Pfizer zmenší dodávku vakcín do ČR nejvýše o 20 procent

Domácí

„Abychom tohoto dosáhli, je třeba provést určité změny výrobního místa za účelem rozšíření výroby. Z toho důvodu je nezbytné na velmi krátkou dobu, na dobu jednoho týdne, snížit naše výrobní kapacity v belgickém městě Puurs, kde se vakcína Comirnaty pro EU vyrábí a odkud se distribuuje do všech států EU,“ řekl Právu Tomáš Sazima, mluvčí české pobočky společnosti.

Po výpadku pošlou dvojnásobek

„Díky tomuto navýšení výrobní kapacity budeme moci již od 15. února doručit evropským státům včetně České republiky zvýšené dodávky tak, abychom splnili plán v prvním čtvrtletí. A zejména abychom mohli dodávat podstatně více, než se původně očekávalo, již ve druhém čtvrtletí tohoto roku,“ avizuje mluvčí.

„Tato nutná změna procesů ve výrobním závodě v Puurs nám umožní splnit naši navýšenou nabídku Evropské komisi, díky které budeme moci dodat do Evropské unie o 300 milionů dávek navíc v roce 2021, celkově tedy až 600 milionů dávek,“ sdělil Právu mluvčí.

V Izraeli masově očkují, nakažených ale přibývá více než v ČR

Blízký a Střední východ

Potvrdil tak slova šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové, jež uklidňovala rozezlené evropské ministry, kteří si stěžovali, že výpadek poškodí jak registrace očkovaných, tak důvěryhodnost výrobce. Nejen Evropě bude tandem americké a německé společnosti přidávat na dodávkách vakcíny.

Evropská unie, odkud putuje očkování do evropských zemí, má smlouvy se šesti firmami na celkový objem 2,3 miliardy dávek, jež mohou být k dispozici pro 450 milionů obyvatel členských zemí.

EU by nemusela registrovat vakcínu AstraZenecy, tvrdí Slováci. Česko s ní počítá od února

Koronavirus

Premiér Andrej Babiš v neděli uvedl, že Česko má objednáno zhruba 20 milionů vakcín proti nemoci covid-19. Kromě vakcíny Pfizer a Moderna, kterými se už očkuje, jsou mezi objednanými dodávkami i látky od výrobců Curevac, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Ta počítá s aplikací pouze jedné dávky a měla by na světový trh přijít v březnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám