Hlavní obsah

EU by nemusela registrovat vakcínu AstraZenecy, tvrdí Slováci. Česko s ní počítá od února

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Registrace vakcíny proti nemoci covid-19 od společnosti AstraZeneca v Evropské unii je podle slovenského ministra zdravotnictví Marka Krajčího ohrožená, a to z důvodu její možné nízké účinnosti. Pokud by se tyto informace potvrdily, znamenalo by to problém s počtem dostupných očkovacích látek ve stávající koronavirové krizi. A to i pro Česko.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí

Článek

„Zdá se, že je ohrožena registrace vakcíny od AstraZeneca. Klinické studie nevycházejí nejlépe. Pokud by se potvrdilo, že účinnost vakcíny není dostatečná, bude obrovský problém s množstvím vakcín,” řekl slovenský ministr.

Pochybnosti, zda je vakcína od firmy AstraZeneca vhodná pro dosažení imunity celé společnosti proti koronaviru, dříve vyjádřili například někteří australští vědci. Australské zdravotnické úřady ale označily látku za účinnou a bezpečnou.

AstraZeneca by mohla být ještě v lednu

Ekonomika

Vakcínou od AstraZeneky, která vznikla díky spolupráci s Oxfordskou univerzitou, se již očkuje například v Británii. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) nyní posuzuje žádost o její podmínečnou registraci.

Krajčí uvedl, že neschválení vakcíny od AstraZeneky v EU by na Slovensku patrně vedlo k prodloužení času, který bude potřeba k očkování populace proti nemoci covid-19. „I v případě, že bychom s touto vakcínou začali očkovat, tak momentálně plán, co se týče proočkování populace, je s ohledem na dodávky vakcín natažen až do pozdních letních měsíců a začátku podzimu,” uvedl Krajčí.

Britové už očkují vakcínou AstraZeneca, EU ji schválí nejdřív v únoru

Evropa

Podle údajů ze čtvrtka bylo na pětimilionovém Slovensku očkováno 47 700 lidí, tedy necelé procento populace. Očkování začalo na konci loňska látkou od společností BioNTech a Pfizer, mezitím Slovensko obdrželo také první dodávku očkovací látky od firmy Moderna.

S využitím vakcíny od AstraZeneky počítá od února také Česká republika, která by měla dostat prvních 200 tisíc dávek. Naočkovat by tak teoreticky mohla 100 tisíc osob. Podle očekávaného harmonogramu zveřejněného ministerstvem zdravotnictví by od února až do července měla AstraZeneca do ČR dodat až tři miliony dávek vakcíny.

Reklama

Výběr článků

Načítám