Hlavní obsah

PES nechcípl. Hamáček mu chce dát jiné parametry

Praha

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová představí do příštího týdne změnu protiepidemického systému PES. Ve středu to oznámil vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Představit by měla také plán na případné rozvolnění. K razantnějšímu zmírnění pravidel ale nedojde dříve než po Velikonocích.

Hlavní hygienička zahájí úpravu PSAVideo: ČTK

 
Článek

Podle systému PES se loni vyhlašovala protiepidemická opatření. Index rizika totiž odpovídal určitému stupni, na který byla navázána konkrétní pravidla.

Praha a Královéhradecký kraj jsou na třetím stupni odepsaného systému PES

Domácí

Nyní se jím však již Česko neřídí. Například nyní ukazuje systém čtvrtý stupeň, podle kterého by měl platit kratší zákaz nočního vycházení a mírnější pravidla by se týkala také shromažďování. Do škol by se měli vrátit žáci 1. stupně základních škol a druhý stupeň by se měl učit v takzvané rotační výuce.

Foto: Novinky

PES v krajích k 17. březnu

Toho se ale zatím Česko ještě dlouho nedočká. Vláda naopak přistoupila na začátku března ke zpřísnění. Omezila například cestování mezi okresy či zavřela školy a školky. Zavedla také přísnější pravidla pro nošení roušek a respirátorů.

Nemocnice někdy dohlašují pacienty zpětně, index PES pak poskočí

Domácí

„K zásadnímu poklesu by podle modelů mohlo dojít koncem první poloviny dubna, tedy po Velikonocích. Pokud půjde všechno dobře, pak by mohla být šance na rozvolnění,” sdělil také Hamáček.

Plán na rozvolnění

PES by pak měl nově obsahovat také plán na rozvolnění. Svrčinová má připravit jasná kritéria, která bude nutné splnit, aby bylo možné zmírňovat opatření proti koronaviru.

PES štěká čtvrtý stupeň už skoro měsíc. Zbytečně

Koronavirus

„Hygienička představí plán na rozvolnění. Je potřeba občanům říct, kde je hranice pro případné rozvolnění,” uvedl ve středu Hamáček.

Kabinet bude ve čtvrtek jednat o podobě opatření po neděli 21. března, podle Hamáčka nelze očekávat zásadní změny.

Reklama

Výběr článků

Načítám