Hlavní obsah

PES štěká čtvrtý stupeň už skoro měsíc. Zbytečně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Již od 14. ledna, tedy skoro měsíc, je hodnota indexu rizika protiepidemického systému PES nižší než 76 bodů, a odpovídá tedy čtvrtému stupni opatření, zatímco v zemi dál platí opatření podle nejpřísnější pětky. O uvolňování, kdy by platila mírnější pravidla pro shromažďování nebo se vracely děti do škol, však zatím mohou lidé v Česku jen snít.

Článek

Vláda přetrvávající pátý stupeň opatření vysvětluje vysokými denními přírůstky nakažených, počty hospitalizovaných i obavami z šíření nakažlivější britské mutace.

Polovina krajů je na pátém stupni, PES už ale nikoho nezajímá

Domácí

Podle původní matice opatření měl ve čtvrtém stupni opatření platit kratší zákaz nočního vycházení a mírnější pravidla by se týkala také shromažďování. Do škol se měli vrátit žáci 1. stupně základních škol a druhý stupeň se měl učit v takzvané rotační výuce.

Místo očekávaného uvolňování ale zatím vláda spíše přitvrzovala - například v oblasti ubytovacích služeb nebo u cestování.

Vláda zpřísňuje. Končí rodinné „služebky” i výjimka pro trhy, omezení pro cizince

Koronavirus

„Případné změny stupňů pohotovosti se neřídí pouze samotným indexem rizika protiepidemického systému. Hodnotí se zejména zátěž zdravotního systému a situace ohledně kapacit intenzivní péče. Rozhodnutí provádí expertní epidemiologická skupina. Finální schválení následně náleží vládě,“ uvedla mluvčí resortu zdravotnictví Barbora Peterová.

Ministerstvo zdravotnictví plánovalo tabulku opatření předělat s tím, že ta nová bude platit od 1. února, ale i tento plán je zatím u ledu. Na dotaz Novinek, proč vláda novou tabulku zatím neprojednala a kdy by k tomu mohlo dojít, Peterová neodpověděla.

Zůstaňte doma, vyzval Čechy Blatný

Domácí

Návrh počítal třeba s tím, že by měly ve čtvrtém stupni otevřít všechny obchody při podmínce jednoho nakupujícího na 15 metrů čtverečních. Uvažovalo se i o otevření ubytovacích služeb.

Zároveň se měly změnit i podmínky pro přechod do čtvrtého stupně, odvíjet se měly podle počtu hospitalizovaných. Jako o hranici se mluvilo o třech či čtyřech tisících hospitalizovaných, aktuálně se jejich počet pohybuje několik týdnů kolem 6000.

Přísná opatření přetrvávají, i když vláda sama přiznává, že restrikce nezabírají. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) epidemie stagnuje.

Členové kabinetu to často přičítají porušování nařízení ze strany některých občanů. Blatný minulý týden na mimořádné tiskové konferenci také apeloval na lidi, aby zůstali doma a vydrželi.

Reklama

Výběr článků

Načítám