Hlavní obsah

Praha a Královéhradecký kraj jsou na třetím stupni odepsaného systému PES

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Index rizika protiepidemického systému (PES) je aktuálně na 73 bodech, které odpovídají čtvrtému stupni rizika. Praha a Královéhradecký kraj jsou dokonce na úrovni třetího stupně. PES však již delší dobu nemá větší význam a opatření se jím neřídí.

Článek

V hlavním městě v pátek index klesl na 59 bodů. V Královéhradeckém kraji je na 60 bodech.

Na úrovni pátého stupně jsou momentálně již pouze Vysočina (83 bodů), Olomoucký kraj (77 bodů) a Liberecký kraj (76 bodů). Ostatní regiony jsou svými hodnotami na úrovni čtvrtého stupně.

Rouška na ulici, i když je tam člověk sám. Blatný nechce výjimky

Domácí

Index se vypočítává na základě dat o přírůstku počtu nakažených se zvláštním zřetelem na seniory či na základě počtu hospitalizovaných, u nichž se nákaza prokáže až v nemocnici.

PES měl veřejnosti umožnit predikci vývoje protiepidemických opatření, bez ohledu na něj ale platí v ČR dlouhodobě nejvyšší pátý stupeň a tvrdý lockdown. Ministerstvo ho tak nyní zveřejňuje v podstatě jen ze setrvačnosti.

Mluvit o možném rozvolňování za situace, kdy se podle aktualizovaných dat ministerstva zdravotnictví počet osob hospitalizovaných v souvislosti s covidem-19 dostal opakovaně nad devět tisíc a počet pacientů ve vážném stavu se blíží dvěma tisícům (ve středu 1962), se politici neodvažují. Tvrdá opatření tak zřejmě potrvají i po 21. březnu, dokdy jsou naplánována ta stávající.

Opoziční blok SPOLU přišel s vlastní tabulkou pro rozvolnění

Domácí

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) je podle svých dřívějších slov ochoten uvažovat o zásadnějších změnách opatření v okamžiku, kdy bude v nemocnicích 3000 pacientů s covidem-19, tedy zhruba o šest tisíc méně než nyní.

Reklama

Výběr článků

Načítám