Hlavní obsah

Nemocnice někdy dohlašují pacienty zpětně, index PES pak poskočí

Ve čtvrtek ukázal index rizika v rámci protiepidemického systému PES hodnotu 72 bodů, v pátek již ale byla hodnota za uplynulý den na osmdesátce. Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška jsou takové skoky možné a jsou způsobeny s největší pravděpodobností zpětným dohlašováním pozitivních pacientů v nemocnicích.

Článek

„Může se to zpětně stávat, protože se občas zpětně dohlašují testy, tomu se nedá zabránit při komunitním šíření par excellence, které tu je,” řekl Novinkám Dušek s tím, že žádné metodické úpravy systému v nedávné době neproběhly.

Další zpřísnění. Vláda nařídí povinné respirátory nebo dvě roušky

Domácí

S největší pravděpodobností tyto změny a zpětné úpravy hodnot indexu rizika podle něj způsobuje to, že nemocnice nestíhají vykazovat a hlásit pozitivní pacienty v okamžiku jejich přijetí na lůžko.

„Nemocnice teď nemusí stíhat zadat všechny hospitalizace lidí, kteří předtím neprošli testováním. Když tam takový člověk z ulice přijde, udělají mu testy, a až třeba druhý nebo třetí den, kdy to vyjde pozitivně, ho zavedou jako pozitivního. Mezitím ho už ale léčí. Dohlašuje se to pak k tomu dni, kdy ho přijali, tedy zpětně,” vysvětlil šéf zdravotnických statistiků.

Kromě čtvrtečního skoku o osm bodů docházelo k podobným korekcím i v jiných dnech. Podle Duška je poměrně jednoduché rizikové skóre takto zpětně navýšit o několik bodů. „Pokud je parametr třeba 44,8 procenta, tak pak pár pacientů ho dostane přes 45 procenta a máte rovnou plus sedm bodů za zvýšení trendu a překročení hranice,” vysvětlil.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) taktéž před časem avizoval proměnu tabulek opatření navázaných na jednotlivé stupně protiepidemického systému PES. K tomu ale zatím kvůli šíření nakažlivější britské mutace v Česku nedošlo a není zatím jasné, kdy se tak stane.

Resort zdravotnictví na dotaz zatím neodpověděl.

ON-LINE: Přibylo 11 553 nakažených

Domácí

Podle návrhu, který měla vláda projednat ještě v době před tím, než se situace v důsledku šíření mutace začala zhoršovat, se měla rozvolňovat opatření například ve sportu.

Reklama

Související témata:

Související články

Přibývá nakažených rodiček i dětí

Epidemická situace zhoustla v celé České republice, nejen v náchodské a trutnovské nemocnici nebo v Karlovarském kraji. Lůžka docházejí napříč Českou...

Výběr článků

Načítám