Hlavní obsah

Osm prezidentů včetně Zemana podpořilo přijetí Ukrajiny do EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman společně se sedmi dalšími hlavami států v pondělí podpořil záměr Ukrajiny připojit se k Evropské unii, členské státy EU by měly podle nich okamžitě umožnit udělení kandidátského statusu Ukrajině. Oficiální žádost o členství v EU podepsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Foto: Novinky

Miloš Zeman a Zuzana Čaputová

Článek

„Pevně věříme, že Ukrajina si zaslouží perspektivu přistoupení k EU,“ stojí v otevřeném dopise zveřejněném v pondělí na stránkách Pražského hradu.

Okamžitý vstup Ukrajiny do EU? Experti vidí překážky

Domácí

Kandidaturu Ukrajiny, která se brání ruské invazi a snahám o ovládnutí země, podpořily kromě prezidenta Miloše Zemana také jeho protějšky z Bulharska, Estonska, Lotyšska, Litvy, Polska, Slovenska a Slovinska.

„Vyzýváme proto členské státy EU, aby Ukrajině projevily maximální politickou podporu a umožnily institucím EU podniknout kroky k okamžitému udělení statusu kandidátské země EU Ukrajině a k zahájení procesu přístupových jednání,“ žádají prezidenti.

Současně vyjádřili podporu a solidaritu ukrajinským občanům.

O urychlené přijetí do Evropské unie podle nové speciální procedury požádal v pondělí po další noci ruských útoků ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Jsem přesvědčen, že Ukrajina si to zaslouží a že je to možné,“ míní ukrajinský prezident. Aktuálně nemá Ukrajina ani postavení kandidátské země.

Zelenskyj podal přihlášku Ukrajiny do Evropské unie

Evropa

Snahu Ukrajiny o vstup do EU podporuje také český premiér Petr Fiala (ODS), protože je prý potřeba dát najevo, že Ukrajina je vítána v evropském společenství zemí. „Jsem sice příznivcem standardních procedur, ale my nyní nejsme ve standardní situaci,“ řekl Fiala. Současně však uvedl, že technicky by to bylo velmi složitě řešitelné.

Anketa

Jste pro přijetí Ukrajiny do Evropské unie?
Ano
54,9 %
Ne
39,4 %
Nemám názor
5,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 55628 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám