Hlavní obsah

Poslanci schválili zmrazení platů politiků

Novinky, Jan Menšík, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci v pátek schválili ve třetím čtení návrh poslanců Pirátů, KDU-ČSL a STAN, který má zmrazit platy ústavních činitelů včetně soudců v příštím roce. Zákonem se nyní bude zabývat Senát.

Poslanci schválili zmrazení platů ústavních činitelů včetně soudcůVideo: psp.cz

 
Článek

Doposud se platy odvíjely od průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Nově platová novela tento výpočet vztáhne od roku 2022 k průměrné mzdě v celé ekonomice. Návrh by měl státu ušetřit přes půl miliardy korun.

Pokud by předloha neplatila, vrcholným politikům a dalším činitelům by příští rok vzrostly hrubé platy asi o devět procent.

„Pokud bude schváleno zmrazení hrubé mzdy, čistá mzda politiků i přesto poroste. Pojďme tedy zmrazit alespoň hrubé mzdy, jinak by to byla naprostá ostuda. Myslím, že je symbolické gesto důležité,“ vyzval před hlasováním poslance Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Upozornil totiž na to, že politici si polepší kvůli včera schválenému daňovému balíčku asi o 8000 korun.

Nový daňový balíček prošel, přijde na 130 miliard. Je to rána, připustila Schillerová

Domácí

Ačkoli šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek původně prosazoval, aby zákonodárci nechali fungovat takzvaný platový automat, kdy jejich platy rostou podle vývoje platů v nepodnikatelské sféře, po čtvrtečním schválení zrušení superhrubé mzdy, které výrazně sníží příjmy do státní kasy, však otočil. „Návrhu se nyní nelze bránit, ale vezmu si lístek do první řady, až se bude rozmrazovat, to bude strašná sranda,“ řekl.

Premiér Andrej Babiš (ANO) koncem září uvedl, že ministerstvo financí chce zmrazit platy ústavních činitelů na dva roky, tedy na příští a přespříští rok. Ušetřené peníze by se podle něj měly přidat zaměstnancům v sociálních službách.

Přestaňte diskriminovat české obchodníky proti řetězcům, vyzvala Sněmovna vládu

Domácí

Loni šlo na platy ústavních činitelů podle státního závěrečného účtu 5,3 miliardy korun, pro letošní rok to mělo být podle návrhu původního státního rozpočtu 5,8 miliardy korun.

Kromě platové novely mají poslanci na pátek naplánováno několik dalších bodů. Na programu mají druhé čtení návrhu zákona o přechodu k nízkouhlíkové energetice či dětské dluhy a změny v oddlužení.

Od 12 hodin je na návrh opozice svolána mimořádná schůze k protikorupčním zákonům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám