Hlavní obsah

ON-LINE: Sněmovna řeší snížení daní. To už je můžete zrušit, vytkl Hamáček Schillerové

Novinky, Klára Beranová, Dominika Jeřábková, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zákonodárci ve čtvrtek večer jednají o novele daňového zákona, která by měla zrušit superhrubou mzdu. Na normě se neshodnou vládní strany ANO a ČSSD, každá přišla s vlastním návrhem. Poslanci už během dne rozhodli o prodloužení nouzového stavu a vyškrtnutí bodu ze zákona o evidenci skutečných majitelů, který mohl nahrávat premiérovi Andreji Babišovi. Novinky jednání dolní komory sledují živě a v on-line reportáži.

Záznam: Jednání Sněmovny o zrušení superhrubé mzdyVideo: psp.cz

 
Článek

Vážení čtenáři, on-line přenos z jednání poslanecké sněmovny k daňovému balíčku končí, děkujeme za pozornost.

1:12Základní daňová sleva na poplatníka by také měla vzrůst z 24 840 korun na průměrnou hrubou mzdu vždy za předminulý rok.

1:11 -  Poslanci  odsouhlasili zrušení superhrubé mzdy podle návrhu premiéra Andreje Babiše (ANO), který chtěl zavedení sazeb daně z příjmu ve výši 15 a 23 procent. Pohořel tak návrh šéfa koaliční ČSSD Jana Hamáčka na 19 a 23 procent.

0:05 -  Poslanci krátce po půlnoci ukončili diskuzi. Pomalu začínají hlasovat o pozměňovacích návrzích.

23:52 -  Do nejednotnosti koalice ČSSD a ANO se pustil i lidovec Marek Výborný. „Celý večer tady vedete spor v rámci koalice, tak řekněte, že končíte,” vzkázal.

23:12 - Návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) podpoří také Václav Klaus (Trikolóra).

23:03 -  Ve Sněmovně vystoupil i místopředseda sociální demokracie Ondřej Veselý. „Jde o nejzásadnější zákon, který v tomto volebním období projednáváme,“ řekl.

Komunisté u Babiše opět nepochodili se změnou rozpočtu

Domácí

23:50 -  Babišův návrh nepodpoří komunisté, kteří vládu tolerují „Pokud tato varianta projde, je to o politické odpovědnosti těch, kteří se pro její podporu rozhodli. Není to udržitelné. Buď se bude muset škrtat, nebo budou pokračovat dluhy,“ argumentoval poslanec KSČM Jiří Dolejš.

22:45 -  Premiér Andrej Babiš (ANO) se jednání o zrušení superhrubé mzdy neúčastní, přestože se diskuze celou dobu točí kolem jeho návrhu.

22:22 -  Slova se chopil šéf ODS Petr Fiala. „Je dobré dát lidem dobrou zprávu ve špatných časech. Ať se oni rozhodnou, co s penězi chtějí dělat,” prohlásil.

Schillerová: S velkým schodkem rozpočtu se smířím. Jde mi o lidi

Domácí

22:10 -  Na plénu s kritikou vystoupil také Pirát Mikuláš Ferjenčík. „Vláda, co přijde po vás, přijde k rozbrakovanému rozpočtu. Nebude moci zvyšovat platy státním zaměstnanců, bude obtížné financovat například platy učitelů. Vybrakovat tady 90 miliard a tvářit se, že se nic neděje, není rozumný postup,” uvedl.

22:05 - Šéf lidovců Marian Jurečka se zase pozastavil nad tím, jak může být hnutí ANO a ČSSD v jedné vládě, když se nedokážou shodnout na tak základní věci, jako je podoba daní.

21:52 - Hamáčkův návrh hájila na plénu také ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Nebudou peníze na investice i na podporu pracovních míst,” varovala před návrhem premiéra Babiše.

Hamáčkovi nedá Babišovo snížení daně z příjmu spát. Na jaře přitom pro něj 80 miliard nehrálo roli

Domácí

21:33 -  Slova se chopil poslanec ODS Zbyněk Stanjura, který uvedl, že občanští demokraté podporují návrh premiéra Andreje Babiše (ANO).  „Já z toho mám radost. Pokud daně snížíme, je to určitě dobrá cesta,“ prohlásil na plénu.

21:00 -  Poslankyni STAN Věře Kovářové zase vadí, že má zrušení superhrubé mzdy negativní dopad na rozpočty krajů i obcí. „Když paní ministryně financí (Aleno Schillerová - pozn. red.) říkáte, že je to pro lidi, tak jestliže omezíte peníze pro obce, tak nebude na to, co lidé v těch obcích potřebují,“ poznamenala.

20:42 - Ve Sněmovně se rozohnil i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Jaký je důvod snižování daní těm, kteří mají vysoké příjmy. Chápu, že se snažíme pomoci nízkopříjmovým lidem. Když jim dáte peníze, tak je utratí. Ale snad mi nechcete tvrdit, že to udělají i ti vysokopříjmoví. Ti si tak maximálně koupí nějaký nový iPhone. Jinak ale můžou šetřit. Kde je tak smysl téhle úpravy? Peníze jdou vniveč,“ prohlásil na plénu s tím, že snížení daní neznamená nakopnutí ekonomického růstu.

Maláčová se vzdává. Podpoří opoziční návrh na zmrazení poslaneckých platů

Domácí

20:26 - Předsedu lidovců Mariana Jurečku zaujalo, jak se k návrhu na zrušení superhrubé mzdy vyjadřuje premiér Andrej Babiš (ANO).

„Našel jsem si dřívější rozhovor s ním, kdy na dotazy redaktora reagoval slovy: ”nemyslím, že bychom to měli zase někdy měnit, ten efekt není žádný.” Teď po čtyřech letech říká ale něco úplně jiného tedy, že si polepší úplně všichni,“ uvedl poslanec. Podle něho je navíc hodně lidí, kterým zrušení superhrubé mzdy nepomůže v ničem.

20:01 -  Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) na adresu ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) prohlásil, aby poslancům nepřipomínala grafy s tím, který návrh je nejvýhodnější. „To byste mohla vytáhnout ten nejvíce výhodný. Tím je ty daně zrušit. To by bylo úplně nejvýhodnější, akorát stát by neměl z čeho žít,” řekl.

Hamáček: Je lepší, když lidé čekají fronty venku před obchody

Domácí

19:43 -  „Podle mě je zcela logické, že proto ODS hlasuje. Já se spíš divím, že je pro hnutí ANO,” reagoval opět ministr Hamáček.

19:37 - Do návrhu koaliční ČSSD se pustila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) i poslanci občanských demokratů. Právě ti podporují návrh premiéra Babiše na zavedení sazeb daně z příjmu ve výši 15 a 23 procent.

19:33 -  „Je to návrh, kde jsme se jako vládní koalice nedohodli. Premiérův návrh ale směřuje k tomu, že bude klesat kvalita veřejných služeb. Nemůžeme mít německé služby a rumunské daně,“ uvedl k tomu vicepremiér Hamáček.

19:11 - Poslanci začínají jednat o tzv. daňovém balíčku. Jeho součástí je mimo jiné i návrh na zrušení superhrubé mzdy. V souvislosti s tím jsou ve Sněmovně dva návrhy na výši podoby daní právě po zrušení superhrubé mzdy.

Podoba daní po zrušení superhrubé mzdy? Babiš s Hamáčkem se nedohodli

Domácí

Jeden je z pera premiéra Andreje Babiše (ANO), druhý od vicepremiéra a šéfa koaličních sociálních demokratů Jana Hamáčka. Babiš navrhuje zavedení sazeb daně z příjmu 15 a 23 procent, Hamáček 19 a 23 procent a zároveň chce zvýšit o 200 korun měsíčně daňovou slevu na poplatníka. Koalice se doposud neshodla, bude tak záležet, jak se rozhodnou ve čtvrtek poslanci.

18:43 - Sněmovna vyškrtla z návrhu zákona o evidenci skutečných majitelů ustanovení, které mohlo podle části opozice pomoci Babišovi ve sporu o střet zájmů.

Sněmovna vyškrtla část zákona, která mohla nahrávat Babišovi

Domácí

18:23 -  Ke kritice opozice se vyjádřila i ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). „Nebyl to žádný démonický cíl,“ uvedl s tím, že jí nebude vadit, když bod, o který je střet, ze zákona zmizí.

Přestaňte diskriminovat české obchodníky proti řetězcům, vyzvala Sněmovna vládu

Domácí

18:12 - Zákonodárci budou jednat o návrhu zákona o evidenci skutečných majitelů, který by podle části opozice mohl ve vládní verzi nahrávat premiéru Babišovi (ANO). Ten by byl podle některých výkladů sporného ustanovení vládního návrhu považován za vlastníka svěřenských fondů, do kterých vložil holding Agrofert, ale nikoli za vlastníka samotného holdingu.

Babiš je ve střetu zájmů, usnesl se Senát

Domácí

18:00 -  Začala další mimořádná schůze ve Sněmovně.

17:42 -  Nakonec zvítězil návrh KSČM na prodloužení nouzového stavu do 12. prosince. Poslanci schvalují ještě doprovodná usnesení.

Nouzový stav se prodlouží do 12. prosince, schválila Sněmovna

Domácí

17:20 - Poslanci začínají pomalu hlasovat o prodloužení nouzového stavu.

16:46 - Poslankyni Kateřinu Valachovou (ČSSD) zajímalo, jak to bude s maturanty ze středních zdravotnických škol, kteří by se měli ve středu vrátit do lavic, ač mají již nařízenou pracovní povinnost. K tématu přečetla také e-mail od maminky jedné z maturantek, která se obává, jak to její dcera zvládne. „Mají se střídat podle toho, zda mají zrovna volno, nebo ne. Ale to se přece nedá zvládnout dlouhodobě. Jeden den dvanáctihodinová směna v nemocnici, a ten druhý do školy,“ četla z dopisu.

Piráti posilují, ČSSD bez šance, ukazuje průzkum

Domácí

16:18 - Poslanec Pavel Blažek zase vidí problém v tom, jak dlouho celkem již nouzový stav trvá. Vláda by podle něj měla vysvětlovat důvody pro jeho prodloužení v kratších časových intervalech, a to i kvůli ní samotné. „Když se podívám na některé nápady, tak mi připadá, že vláda z té absolutní moci už trochu hloupne. Ale neberte to prosím osobně, možná by hloupla každá vláda,“ prohlásil v rozpravě.

16:04 - Podle poslance Tomáše Martínka (Piráti) by vláda neměla otálet s otevřením dalších obchodů. Ač připustil, že to přináší určitá epidemiologická rizika, z dlouhodobého hlediska může tento krok podle něj naopak pomoci. „Čím déle se bude otevření odkládat, tím více pak hrozí riziko většího shluknutí nakupujících a nastartování třetí vlny,“ uvedl.

Šéfové ODS, lidovců a topky si hrají na Avengers. Jenže si vybrali mrtvé postavy

Domácí

15:52 - Trpělivost už zjevně dochází také předsedovi ODS Petru Fialovi, který zase tepal vládu za její nepřipravenost. „Nejsme na začátku pandemie. S covidem žijeme deset měsíců a je oprávněný požadavek, aby měla vláda plán a varianty postupu, které dokáže vysvětlit veřejnosti, což se však neděje,“ řekl na plénu.

15:44 - Slova se znovu ujal ministr Blatný. Ohradil se proti výtkám opozičních poslanců, kteří kabinetu v průběhu rozpravy vyčítali, že postupuje při řešení epidemie nerozumně. „Mám na to jiný názor,“ prohlásil za hlasitého potlesku z vládních lavic.

15:33 - U řečnického pultíku vystřídal lidovce ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který uvedl, že má z debaty hodně rozporuplné pocity. „Myslím, že všichni víme, že je nepřítel virus, a dokud ho neporazíme, tak se do normální situace nevrátíme,“ prohlásil sociální demokrat. Za úspěch by přitom považoval i to, kdyby se pohybovaly denní přírůstky v řádu stovek. Jedinou možností, jak toho před příchodem vakcíny dosáhnout, je však podle něj omezení kontaktů mezi lidmi. „Jak to uděláme? Tím, že znemožníme lidem, aby se potkávali,“ odpověděl si Hamáček.

Hamáček ve Sněmovně: Znemožníme lidem, aby se potkávali.Video: psp.cz

15:25 - Na to reagoval šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. Lidovci jsou podle něj ochotni podpořit prodloužení stavu nouze až o 14 dní.

15:13 - K tomu, aby vláda mohla současné zmatky napravit, navrhl Stanjura za ODS, aby došlo k prodloužení nouzového stavu o 8 dní, tedy do 28. listopadu. „Bianko šek 30 dní je z říše snů,“ podotkl.

15:09 - S prodloužením nouzového stavu o měsíc nesouhlasí ani šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Na plénu zástupcům vlády mimo jiné vyčítal, že doposud neumožnili otevřít maloobchodníkům. „Nemohu si koupit knížku ve svém oblíbeném malém knihkupectví, ale mohu si ji koupit v hypermarketu,“ posteskl si občanský demokrat. Dodal, že nejenom toto opatření nemohou podle něj chápat ani sami občané. „Když budou lidé opatřením rozumět, tak je budou dodržovat,“ míní Stanjura.

14:51 - Šéf Trikolóry Václav Klaus se pustil do kritiky vládního postupu. Ačkoli připustil, že mají současná opatření pozitivní vliv na vývoj epidemie, přináší však podle něj stále více negativních dopadů. „Dochází k ničení střední třídy, což může mít fatální dopady na ekonomiku,“ uvedl na plénu. Doplnil, že jeho hnutí prodloužení stavu nouze v žádné variantě nepodpoří.

K čemu je Blatného PES? Školy budou otevírat podle jiného klíče

Domácí

14:35 - V novinářském atriu mezitím proběhla společná tisková konference ODS, TOP 09 a lidovců. Zástupci opozičních stran představili svoje apely na vládu.

„Chceme po vládě, aby ihned otevřela malé prodejny, a to za stejných podmínek, jako jsou otevřené ty velké. Není možné diskriminovat malé podniky. Chceme také zrušit opatření ohledně uzavření obchodů v neděli a chceme, aby vláda přehodnotila v obchodech pravidlo jednoho člověka na 15 metrů,“ uvedl šéf občanských demokratů Petr Fiala.

14:18 - Slova se ujal poslanec TOP Vlastimil Válek. Ocenil, že se podařilo domluvit, aby dostaly praxe pro studenty lékařských a dalších oborů výjimku ze zákazu fyzické přítomnosti. „Problém je však to, že místo stáží pracují v nemocnicích, a tak neví, co se tam děje,“ doplnil. Zároveň podotkl, že se studentům, kteří jsou v nemocnicích přes noc, těžko připravuje na nadcházející státnice. Z těchto důvodů by měl podle něj školský výbor s děkany o pravidlech ještě jednat.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

13:00 - Poslancům začala pauza, která bude trvat do 14 hodin. Poté budou o nouzovém stavu dále jednat.

12:58 - Nouzový stav by se podle poslance ODS Bohuslava Svobody měl prodloužit pouze o týden. „Prodlužování stavu na dobu delší než jednoho týdne je zacházení s odjištěnou a nezabezpečenou municí. Jsme tu jako pojistka, žádné otevřené sliby nebo dárky nemůžeme dávat,“ míní.

12:39 - Poslanec ODS Petr Bendl tepe ministry za komunikaci a to, že neberou situaci dost vážně. Reagoval tak mimo jiné i na to, že během jeho proslovu si ministr Blatný povídal se svým protějškem ze školství Robertem Plagou (ANO).

„Chcete po nás, ať odsouhlasíme nouzový stav, ale nechcete nám říct, jak má stav vypadat nebo jakými opatřeními nás budete do budoucna překvapovat. Považuji to za nešťastné,“ uvedl s tím, že současná opatření se podle něj nedají obhájit a ani vysvětlit.

Přehledně: Co se od středy mění

Domácí

Nelíbí se mu ani to, že vláda oznamuje věci nejdříve na tiskových konferencích médiím a až poté zákonodárcům, po kterých chce prodloužení nouzového stavu.

12:21 - Slovo si vzala poslankyně koaliční ČSSD Kateřina Valachová. Ohradila se proti kritice opozice, že za současnou situaci může vláda. „Je to covid-19, který nás omezil v našem životě. Opravdu si nemyslím, že někdo ve Sněmovně myslí vážně, že covid-19 snad způsobila vláda nebo že si s tímto virem libujeme,“ připomněla Valachová. Prodloužení nouzového stavu vyjádřila podporu.

11:59 -  Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) prohlásil, že je nouzový stav nutný od úrovně tři výše, na ostatních úrovních protiepidemického systému (PES) je potřebný. „Na úrovni jedna a dva mohou být v omezené míře vymáhána opatření i bez nouzového stavu, nepůjde to ale plošně. Budeme muset postupovat jednotlivě – například na úrovni hygien. Vyvoláme ale riziko toho, že budou různé situace v různých částech země,“ uvedl Blatný.

„Padla tady také otázka, kdo vymyslel opatření v obchodech, kdy musí být jeden člověk na patnáct metrů čtverečních. Hrdě se k tomu hlásím, vymysleli jsme ho na ministerstvu zdravotnictví. Myslím, že jsem to už dostatečně odůvodnil,“ dodal také.

Blatný plánuje testovat vybrané učitele a žáky

Domácí

11:32 -  Pirát Jakub Michálek uvedl, že strana pomůže i s prodloužením nouzového stavu. „Chceme, aby to ale k něčemu vedlo. Požadujeme, aby vláda zajistila ukončení diskriminace malých obchodníků vůči nadnárodním řetězcům a nastavila provoz maloprodejen za stejných podmínek,“ uvedl. Piráti také chtějí, aby vláda představila přesná doporučení pro období Vánoc.

Všechny obchody se otevřou nejdříve 30. listopadu, řekl Blatný

Domácí

11:20 -  Komunisté v čele s Vojtěchem Filipem zřejmě podpoří prodloužení nouzového stavu. „Přál bych všem občanům České republiky klidné Vánoce. Jsem více nakloněn, že se nebudu hádat o  týden či o dny, o které se nouzový stav prodlouží,“ uvedl na plénu Filip s tím, že se pokusí svoje kolegy přesvědčit o prodloužení stavu nouze.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip před povinností nosit roušku.

11:00Blatný reagoval i na dotazy k otevřeným psím a kočičím salonům. „Proč nemůžeme ostříhat sebe? Je to pochopitelné, pes není člověk. Když je tam bez svého pána, tak je to něco jiného, než když tam nechám člověka,“ argumentoval.

Šéf resortu zdravotnictví také varoval, že pokud by z platných opatření dostal výjimku jeden podnik, chtěly by ji i všechny ostatní. „Nelze žádnou normou rozlišit například kadeřníky od dalších provozů. Proč bych pak neotevřel pedikúry nebo podniky, kde spravují klíče. V tu chvíli by celý systém spadl,“ sdělil.

Blatný plánuje testovat vybrané učitele a žáky

Domácí

10:52 - Diskuse se následně stočila k tomu, proč mohou mít velké nadnárodní řetězce potravin včetně „zakázaných“ bot a textilu otevřeno, zatímco drobní čeští podnikatelé musí mít zavřeno všechno. Podle ministra Blatného by se však v případě otevření velmi zvýšila mobilita lidí, což by přineslo další nárůst počtu nakažených.

Sněmovní debatu následně reflektoval na Twitteru i poslanec Ondřej Profant (Piráti). „Tato vláda má ambice stavět jadernou elektrárnu, ale nedokáže zařídit, aby velké obchody prodávaly jen sortiment, který tato vláda povolila. Jak asi dopadne ta elektrárna,“ uvedl.

10:40 -  Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) reagoval na dotazy opozičních poslanců. Uvedl, že bude doporučovat, aby se protiepidemický systém (PES) už neměnil. „Snížilo by to důvěru občanů,“ řekl. Nechce také, aby se otevíralo více obchodů. Lidé pak podle něho místo do jedné půjdou do deseti prodejen.

V obchodech bude smět být jen omezený počet lidí. Zavíračka se ale posune

Domácí

10:23 - Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka se ještě jednou omluvil za to, že porušil vládní nařízení, když se v úterý vyfotil na ulici s pivem. Twitterový příspěvek smazal, když si porušení uvědomil. „Budu se snažit vyvarovat podobných pochybení v budoucnu,“ prohlásil na plénu.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda lidovců Marian Jurečka před povinností nosit roušku.

Jeho projev se dále točil kolem toho, že neví, jak má lidem vysvětlovat některé vládní výjimky. Mezi nimi například nemožnost kombinace forem podpory pro OSVČ. „Stále potkávám živnostníky, kteří mají na výběr, že buďto využijí kompenzační bonus pro sebe, nebo podporu z programu Antivirus pro své zaměstnance,“ doplnil lidovec.

Jurečka: Pivo jsem žahnul, neuvědomil jsem si to. Jsem připraven na odchod

Domácí

10:09 - Na plénu dále vystoupila i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ta vládu vyzvala, aby znovu zvážila omezení počtu osob v obchodech. „Lidé by mohli rychle provést nákup a odjet domů, namísto toho čekají ve frontách, kde vždy nejsou dodrženy ani dvoumetrové rozestupy,“ uvedla a dodala, že obchody zároveň ani nepatří mezi místa, kde nejčastěji dochází k přenosu nákazy.

Z jejích slov bylo navíc patrné, že s prodloužením stavu nouze počítá, pokud jde však o její stranu, podpoří ho nejdéle o 14 dní, tedy do pátku 4. prosince.

9:36 - Komunista Zdeněk Ondráček se zase divil, proč nejsou doposud známy některé informace. Vláda by měla podle něj co nejdříve říct, zda bude možné přes svátky vyrazit do českých skiareálů či budou muset lidé cestovat na hory do zahraničí. „Provozovatelé lyžařských středisek se potřebují připravit,“ uvedl.

Alarmující situace v domově v Poděbradech: Ze 70 seniorů se 51 nakazilo

Koronavirus

Dále se pustil do vlády i kvůli chybějícím zprávám z jednání Ústředního krizového štábu. A nakonec pak nepřímo pohrozil i ukončením podpory menšinového kabinetu. „Potřebujete naše hlasy k vládnutí. Jestli je vám zatěžko, abychom tyto informace měli, tak nechápu, jak chcete dále vládnout,“ uvedl. Doplnil, že pokud nebudou dotazy komunistů uspokojivě zodpovězeny, KSČM nepodpoří ani prodloužení stavu nouze.

9:05 - Slova se ujal předseda SPD Tomio Okamura. Upozornil na to, že má současná situace dopad také na lidskou psychiku. „Zvyšuje se počet lidí v depresích a rostou rizika sebevražd,“ podotkl. Zároveň tepal vládu za její zmatečné chování. Pokud nepředstaví další „život ohrožující“ důvody, nepodpoří jeho hnutí prodloužení stavu ani o den.

Blatný: Nouzový stav potřebujeme, aby se nerozvolňovalo neřízeně

Domácí

8:52 - Slovo si vzal předseda Starostů Vít Rakušan. „Na nouzový stav si nemáme zvykat. Je to krajní instrument, jenž se dotýká ústavních práv občanů. Lidé by si od vlády zasloužili podrobné zhodnocení jednotlivých zavedených opatření,“ míní Rakušan. Zkritizoval také komunikaci vlády, kdy si někteří ministři ve vyjádřeních odporují a způsobují tím zbytečně zmatek.

8:47 - Blatný poslancům představil, jak by se situace mohla změnit, kdybychom se ocitli bez nouzového stavu, a tedy plošná opatření by přestala platit.

„Kromě dárků si koupíme i nemoc, kterou si přineseme domů, a během svátků si ji předáme v rodině. V lednu bychom na to nemohli reagovat jinak než opětovným zpřísněním opatření,“ uvedl ministr.

Všechny obchody se otevřou nejdříve 30. listopadu, řekl Blatný

Domácí

Plošná opatření ve spojení s nouzovým stavem tedy podle něj umožní vládě udržet situaci na uzdě až do Vánoc a předejít výše zmíněnému scénáři.

8:44 - Na Vánoce by Česko mohlo být podle systému PES na úrovni tři. Ta ale bez nouzového stavu není podle Blatného dosažitelná.

8:41 - „Ve chvíli, kdy by došlo k neřízenému rozvolnění a navýšení mobility, trend by se začal vyvíjet opačně,“ vysvětlil.

8:39 - Reprodukční číslo se podle Blatného pohybuje okolo hodnoty 0,7. Částečně klesají i počty hospitalizovaných, upozornil ale, že počet pacientů na jednotkách intenzivní péče je stále vysoký.

Vánoce budou ve třetím stupni, myslí si Blatný

Domácí

8:37 - „I přes pozitivní signály je nezbytné pokračovat v dodržování opatření. Jen tak bude systém udržitelný. Situace je zranitelná a trendy nejsou stejné ve všech regionech,“ prohlásil Blatný s tím, že trvá i riziko nákazy seniorů.

8:32 - Před poslance předstoupil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Prezentuje protiepidemický systém PES, který má umožnit lidem předvídat rozvolňování či zpřísňování opatření.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na čtvrtečním jednání Sněmovny.

8:29 - „Nouzový stav není hračka ministrů pro zohledňování potřeb jejich byznysových kamarádů. Není to bonboniéra, ze které si vláda vybírá, aniž by lidem dokázala zdůvodnit, proč a jaká opatření se jich týkají,“ rozohnil se Bartoš.

„Bez garantování férovosti opatření nemohu jako poslanec návrh podpořit,“ uzavřel.

8:23 - Šéf Pirátů Ivan Bartoš kritizuje vládu za to, že současnou situaci zavinila sama svým přístupem. Kabinet podle něj dostatečně nepodporuje a často opomíjí maloobchodníky a živnostníky. „Likvidace malých obchodů, které suplují velké řetězce, je podle mě alibismus,“ prohlásil Bartoš.

Bartoš: Chci být lídrem koalice se STAN a příštím premiérem

Domácí

„Požadovali jsme jasné hodnocení vlivu opatření na vývoj šíření viru v České republice. Odpovědi nemáme,“ dodal.

8:16 - Babiš také znovu vyzval občany k dodržování opatření. „Mysleme na to, že jsou před námi předvánoční nákupy, Vánoce, které chceme strávit v rodinném kruhu, nepořádejme tedy večírky a dodržujme opatření,“ apeloval.

8:10 - Za řečnický pult se postavil premiér Andrej Babiš (ANO), snaží se obhájit potřebu prodloužení nouzového stavu. Vláda chce nouzový stav až do 20. prosince.

Asi jsem ho úplně nepotěšil, komentoval Filip schůzku s Babišem

Domácí

„Všichni vyhlížejí dobu, kdy se budou moci věnovat svým aktivitám, tak jak obvykle. Tento stav ale ještě nenastal a v nejbližších měsících asi nenastane,“ prohlásil premiér s tím, že zdravotnický systém je stále zatížen a zdravotníci si musí odpočinout.

„Dosáhli jsme již určitého úspěchu. Poslední data svědčí o zlepšení situace. Jsme přesvědčeni, že je to výsledkem opatření, která vláda přijala na začátku října, tak nedávného zpřísnění,“ dodal.

8:00 - Začala schůze Poslanecké sněmovny. Předsedkyně TOP 09 na úvod požádala přítomné zákonodárce o minutu ticha za oběti koronaviru. Reálně však bylo v sále ticho pouze několik vteřin.

TOP 09 chce, aby mohly firmy propouštět lidi bez důvodu

Domácí

7:40 - Druhý brífink patří hnutí SPD, které prodloužení nouzového stavu nepodpoří. „Návrh vlády je nepřijatelný. Česká republika nemůže být v prodlužovaném nouzovém stavu. Už na jaře jsme upozorňovali, že je dobré novelizovat zákon o ochraně veřejného zdraví, aby se upřesnila opatření, která lze na základě tohoto zákona provádět, to se nestalo,“ prohlásil šéf hnutí Tomio Okamura.

7:27 - ČSSD bude také usilovat o schválení Hamáčkova daňového balíčku, který počítá se zrušením superhrubé mzdy a snížením zdanění sazeb daně na 19 a 23 procent. Šéf koaliční ČSSD tímto návrhem jde proti návrhu premiéra Andreje Babiše (ANO), jenž chce sazbu 15 procent.

„ČSSD postupuje přesně podle programového prohlášení vlády. Můj návrh nelikviduje veřejné finance a nezasekává do nich sekeru 90 miliard, navíc umožňuje navýšit spotřebu, protože směruje peníze i k těm nízkopříjmovým, na rozdíl od návrhu pana premiéra, který míří na ty, kteří berou 80 až 100 tisíc měsíčně,“ hájil návrh Hamáček.

7:22 - První tiskovou konferenci má ČSSD. „Nemám pro vás žádné překvapení, ČSSD žádost o prodloužení nouzového stavu podpoří, tak jak šla do Poslanecké sněmovny. Moc nerozumím argumentům opozice, splnili jsme vše, co po nás opozice žádala,“ uvedl předseda strany Jan Hamáček a připomněl, že vznikl systém PES, který umožní zpřehlednit a předvídat kroky vlády.

Hamáček: Je lepší, když lidé čekají fronty venku před obchody

Domácí

Hamáček se vyjádřil také k tomu, proč všechny stupně rizika v systému PES vyžadují nouzový stav. „Není to o tom, že jsme fanoušci nouzového stavu, tak to není, ale ta čísla jsou stále vysoká. Pokud odborníci a epidemiologové říkají, že i v tom prvním stupni je potřeba nouzový stav, tak máme jen dvě možnosti, změnit český právní řád, nebo postupovat podle platných zákonů, a to je žádat Poslaneckou sněmovnu o prodloužení,“ dodal s tím, že opozice zřejmě 30 dní neschválí, protože „si nechce nechat ujít další debatu o nouzovém stavu za 14 dní“.

7:20 - Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line přenosu z tiskových konferencí sněmovních stran a následné poslanecké schůze. Zákonodárci mají na programu prodloužení nouzového stavu či daňový balíček.

Vláda nemá zatím podporu pro prodloužení o měsíc dojednanou. Je možné, že Sněmovna schválí prodloužení o kratší dobu.

Bez stavu nouze by vláda totiž nemohla omezovat dále například shromažďování osob. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dříve varoval, že pokud by se jednalo pouze o doporučení, která by měli lidé dobrovolně dodržovat, účinnost opatření významně klesne a za dva tři týdny by mohl nastat zásadní zlom k horšímu.

Vláda chce prodloužit nouzový stav o 30 dní

Domácí

Kromě nouzového stavu budou odpoledne poslanci jednat také o daňovém balíčku, jehož součástí je i zrušení superhrubé mzdy. V souvislosti s tím jsou ve Sněmovně dva návrhy na výši podoby daní právě po zrušení superhrubé mzdy.

Podoba daní po zrušení superhrubé mzdy? Babiš s Hamáčkem se nedohodli

Domácí

Jeden je z pera premiéra Babiše, druhý od vicepremiéra a šéfa koaličních sociálních demokratů Jana Hamáčka. Babiš navrhuje zavedení sazeb daně z příjmu 15 a 23 procent, Hamáček 19 a 23 procent a zároveň zvýšit o 200 korun měsíčně daňovou slevu na poplatníka.

Hamáček ve středu novinářům řekl, že otázku daně z příjmu musí kvůli chybějící koaliční dohodě rozhodnout Sněmovna. Návrh budou schvalovat poslanci ve finálním, třetím čtení.

Babišův údajný střet zájmů se přezkoumávat nebude, ministerstvo smetlo podnět ze stolu

Domácí

Večer by měli zákonodárci jednat ještě o návrhu zákona o evidenci skutečných majitelů, který by podle části opozice mohl ve vládní verzi nahrávat premiéru Babišovi (ANO). Ten by byl podle některých výkladů sporného ustanovení vládního návrhu považován za vlastníka svěřenských fondů, do kterých vložil holding Agrofert, ale nikoli za vlastníka samotného holdingu.

Anketa

Souhlasíte se snížením daně z příjmu na 15 procent?
Ano
62,2 %
Ne
37,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9560 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám