Hlavní obsah

Nouzový stav se prodlouží do 12. prosince, schválila Sněmovna

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci ve čtvrtek po celodenním jednání posvětili prodloužení nouzového stavu, a to do soboty 12. prosince. Nevyšli tak vstříc vládnímu návrhu. Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) chtěl prodloužit stav nouze až do 20. prosince.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip (vlevo) a premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Uspěl tak návrh KSČM, jemuž dali podporu také koaliční poslanci z řad hnutí ANO a ČSSD. Pro návrh zvedlo ruku 54 ze 103 přítomných poslanců.

Jak kdo hlasoval, naleznete zde.

ON-LINE: Sněmovna řeší snížení daní. To už je můžete zrušit, vytkl Hamáček Schillerové

Domácí

„Občané tak budou mít lidé na přejití do normálního života celou neděli, od pondělí pak může začít běžný život. Pokud vláda uzná, že je potřeba prodloužit nouzový stav dále, můžeme o tom rozhodnout znovu,“ uvedl ke svému návrhu komunistický poslanec Zdeněk Ondráček.

S prodloužením nouzového stavu o měsíc, jak navrhovala vláda, nesouhlasila opozice. Ta žádala například jeho úplné zrušení, nebo prodloužení jen o týden či čtrnáct dní.

Všechny obchody se otevřou nejdříve 30. listopadu, řekl Blatný

Domácí

Na plénu zástupcům vlády opozice mimo jiné vyčítala, že doposud neumožnila otevřít maloobchodníkům. Kritizovala také nové opatření, které omezuje počet lidí v prodejnách.

„Nemohu si koupit knížku ve svém oblíbeném malém knihkupectví, ale mohu si ji koupit v hypermarketu,“ posteskl si například občanský demokrat Zbyněk Stanjura. Dodal, že je to jen jedno z mnoha opatření, která podle něj nemohou chápat ani sami občané.

Jak budou vypadat opatření podle rizikového skóre PES

Domácí

Bez souhlasu Sněmovny by nouzový stav skončil s pátkem 20. listopadu. Jsou na něj ale vázány restrikce k omezení šíření nákazy, jak je stanoví i nový protiepidemický systém ministerstva zdravotnictví (PES).

Sněmovna schvalovala prodloužení už koncem října. Kabinet žádal stejně jako nyní o 30 dnů navíc, poslanci tehdy souhlasili podle návrhu části opozice se 17 dny. Celkově platí stav nouze v Česku již od 5. října.

Výběr článků

Načítám