Hlavní obsah

Poslanci debatovali o ošetřovném i veřejných zakázkách

Novinky, Renáta Bohuslavová

Poslanci se ve středu od 15 hodin opět mimořádně sešli na jednání Poslanecké sněmovny. Na stole měli tři zákony, ale novela zákona o zadávání veřejných zakázek byla vyškrtnuta. Jednali tak jen o ošetřovném a o změnách lhůt u státního rozpočtu. Novinky jednání sledovali živě i v on-line přenosu.

Záznam: Jednání sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

18:00 - On-line přenos končí. O schválených změnách budeme informovat, až poslanci změny schválí. Děkujeme za pozornost. 

17:30 - Poslanci před hlasováním o ošetřovném a odkladu úhrad odvodů na sociálním pojištění přerušili na 45 minut jednání.

16:59 - Pozměňovací návrh k ošetřovnému předložili i komunisté, ale je totožný jako návrh ČSSD.

16:50 - Změny týkající se ošetřovného i odkladů úhrad sociálních odvodů podpoří většina sněmovních stran.

16:15 - Novelu hájí především ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

„Odložení odvodů je administrativně jednoduché, rychlé a má potenciál dočasně posílit likviditu zaměstnavatelů o desítky miliard korun," uvedla Maláčová.

Firmy si budou moct až o tři měsíce odložit sociální odvody

Domácí

16:08 - Návrh chce zavést možnost odkladu úhrady sociálních odvodů za květen až červenec. Z dlužné částky by firmy platily pětinu obvyklého penále za podmínky, že odvedou pojistné hrazené zaměstnanci.

16:05 - Začalo projednávání novely zákona o snížení penále z pojistného na sociálním zabezpečení, jehož součástí je i změna v rámci ošetřovného.

16:00 - Poslanci vyškrtli ze schůze projednávání novely zákona o zadávání veřejných zakázek.

Chcete legalizovat zlodějny a zavést Babišovo Palermo, pustila se opozice do vlády. Ta zákon stáhne

Domácí

15:45 - Koalice ANO a ČSSD se shodla na tom, že nebude usilovat o snížení ošetřovného, a po bouřlivých jednáních našla krátce před jednáním Sněmovny shodu.

I když dítě do školy či školky nepošlete, ošetřovné vám zůstane

Domácí

15:44 - Piráti opět prosazují, aby se Sněmovna zabývala podporou pro lidi pracující na DPP a DPČ, což koaliční poslanci už několikrát odmítli.

15:30 - Opozice ale i tak trvá na tom, aby byla novela úplně vyšktrnuta z jednání a Sněmovna už se k tomu nevracela.

15:18 - ANO s tím, aby se zákon v legislativní nouzi neprojednával, souhlasí. „Nepodpoříme jednání ve stavu legislativní nouze. To znamená, že se to bude projednávat na nejbližší schůzi,” prohlásil na plénu šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

15:13 - Opozice požaduje, aby byla z jednání vyškrtnuta novela zákona o zadávání veřejných zakázek.

15:10 - Debata se zatím vede o pořadu schůze.

15:02 - Poslanci jednají ve stavu legislativní nouze a tedy v omezeném počtu poslanců.

15:00 - Jednání Sněmovny začalo.

Prvním bodem na jednání je možnost odkladu úhrady sociálních odvodů za květen až červenec. Z dlužné částky by firmy platily pětinu obvyklého penále za podmínky, že odvedou pojistné hrazené zaměstnanci.

Právě v rámci tohoto zákona by mělo dojít k předložení pozměňovacích návrhů směrem k ošetřovnému. Dosud se ale vláda nesjednotila na tom, zda ošetřovné snížit, nechat ho či jak ho sjednotit.

Vláda zvažuje snížení ošetřovného, lidem se prý nechce do práce

Domácí

Další na řadě je návrh na měsíční posun lhůt pro předložení návrhu státního rozpočtu na příští rok, vláda by ho po úpravě měla dostat až koncem září a Sněmovna koncem října.

Jako poslední se očekává dlouhá debata o změně zákona o zadávání veřejných zakázek. Zadávání veřejných zakázek by mohlo být podle návrhu za naléhavých okolností jednodušší. Při využití jednacího řízení bez uveřejnění by zadavatelům odpadla vzhledem k nutnosti uzavřít smlouvu co nejrychleji část administrativy.

Kuriózní koalice: Snížení ošetřovného podpoří ANO, komunisté a ODS

Domácí

Předlohu ale kritizují jak protikorupční organizace Transparency International nebo Rekonstrukce státu, tak opozice, podle které je to největší korupční zákon, černá díra na peníze a vláda se tím snaží legalizovat sporné nákupy zdravotnických pomůcek.

Reklama

Výběr článků

Načítám