Hlavní obsah

Očkování v Česku je skandál. Odpovědnost nese premiér, zní z opozice

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle opozičních stran vláda očkovací strategii v Česku nezvládá. Organizace selhává, očkování je pomalé a dochází ke skandálům. Kritiku si vysloužil i páteční start registrace pro seniory nad 80 let, který dopadl špatně například i podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa. Premiér ale tuto kritiku odmítá, systém podle něj funguje.

Foto: Právo

Článek

„Každým dnem se ukazuje, že organizace selhává víc a víc. Systém nemá žádná pravidla, dochází k protekci, není jasné kdo, kdy a kde má být očkován, nefunguje registrace, není kampaň na podporu očkovaní. Jedním slovem skandál,“ sdělil Novinkám předseda ODS Petr Fiala.

Systém registrace k očkování kolaboval

Koronavirus

Za tento stav je podle něj odpovědný přímo Babiš, který se sám ustanovil koordinátorem očkování. Premiér ale kritiku na svoji hlavu dlouhodobě odmítá. Například ve čtvrtek sice přiznal, že je vakcinace pomalá, rezervu na své či vládní straně ale odmítl.

Stejně tak odmítl kritiku pátečního startu registrace na očkování pro seniory starší 80 let. Registrace v osm hodin ráno ihned po spuštění kvůli obrovskému zájmu nefungovala správně. Několik minut po osmé spadl i celý web ministerstva zdravotnictví. „Dopadlo to špatně,” komentoval pro ČTK šéf komunistů.

Je to špatně. Očkování kritizuje i Babiš, vlastní pochybení odmítá

Koronavirus

Podle premiéra byl systém zatížen ale jen pět minut. „Zkrátka to funguje,“ prohlásil v pátek. Po jedenácté bylo v systému podle Babiše zaregistrováno 65 tisíc lidí, termín dostaly tři tisíce z nich. Vyjádření vicepremiéra a šéfa vládní ČSSD Jana Hamáčka Novinky shánějí, zatím ale neodpověděl.

Šéfka TOP 09: Vláda se měla připravit

Očkovací strategii zkritizovala i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Očkování u nás provází problémy jako nepřipravenost, skandální kauza protekce pro úředníky, netransparentnost dat, nulová osvětová kampaň, pomalost, která nás řadí na chvost v EU. S přípravou registračního systému měla vláda začít už na konci léta, jak jsme ji ostatně žádali. Pak by byl dostatek času na otestováni systému,“ napsala v SMS Novinkám.

Operátoři o ověřovacích SMS k očkování nevěděli

Domácí

Vláda očkování nezvládá ani podle předsedy lidovců Mariana Jurečky. „Vakcíny jsou, ale dostatečně se neočkuje, nejsou očkovací centra, nefunguje registr. Vláda měla půl roku času na přípravu,” napsal na Twitter.

Právě ODS, TOP 09 a KDU-ČSL navrhují projednat strategii očkování příští týden ve Sněmovně. Pokud to vládní strany nepodpoří, počítá opozice se svoláním mimořádné schůze.

Byla by to sranda, jde ale o zdraví

Za další ukázku úplného systémového selhání očkovací strategie považuje páteční dění šéf STAN Vít Rakušan. „Třeba v Kolíně nabízí systém seniorům rezervovaná místa v Pardubicích či Hradci Králové – pokud se jim vůbec povede nějaké získat,” napsal Rakušan ČTK.

Babiš: Systém nezkolaboval. Byl přetížen

Koronavirus

Složitost registru na očkování pro seniory nad 80 let zkritizoval i Pirát Petr Třešňák. „Vláda vymyslela složitý systém rezervace na očkování, že se do něj většina seniorů nedokáže ani přihlásit a přesto se ho podařilo 5 minut po zapnutí shodit. Byla by to možná sranda, kdyby tady nešlo o zdraví lidí,” napsal na sociální síť.

Předseda SPD Tomio Okamura pak Novinkám napsal, že se potvrzuje chybně vládou nastavená logistika očkování. „Hnutí SPD opakovaně navrhuje, aby klíčovou úlohu v systému dobrovolného očkování hráli praktičtí lékaři, ti znají své pacienty i rizikové skupiny a jsou na místě,” uvedl.

Výběr článků

Načítám