Hlavní obsah

Systém registrace k očkování kolaboval

Novinky, Klára Beranová, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Registrace na termín očkování pro seniory starší 80 let v osm hodin ráno ihned po spuštění kvůli obrovskému zájmu nefungoval správně a nebylo možné se registrovat. Několik minut po osmé spadl i celý web ministerstva zdravotnictví. Dostupná není ani linka 1221, kterou mohou využívat senioři, kteří nejsou zdatní v práci s počítačem.

Systém registrace k očkování kolabujeVideo: Novinky

 
Článek

Dostupné termíny byly ještě před půl desátou vyčerpány, další budou k dispozici až za několik dní. Pokud se registrace lidem povedla, jen nedostali termín, pak ji podle slov šéfa Chytré karantény Petra Šnajdárka pro Novinky už nemusejí opakovat. Znovu pak jen zarezervují termín, až jim přijde informace, že jsou termíny k dispozici.

Za první hodinu se zaregistrovalo 44 000 lidí, termín dostalo 2000 z nich. Nyní už nejsou žádné volné k dispozici.

Registr při pokusu Novinek zaregistrovat po osmé hodině ráno staršího příbuzného jedné z redaktorek nereagoval. PIN k ověření telefonního čísla přišel s extrémním zpožděním a ve chvíli, kdy byl do systému zadán, už byl neplatný, protože čas pro první dokument vypršel.  Stejné to bylo s dalšími kódy při dalších pokusech. V registraci proto není možné pokračovat.

Registrace začala bez prodlev fungovat asi v deset hodin dopoledne.

V 8.50 bylo ve frontě 40 000 SMS, které se rozesílají rychlostí 20 za sekundu. Systém Chytré karantény řeší navýšení kapacity.

Systém Chytré karantény zveřejnil, že v prvních dvou minutách web navštívilo asi 75 000 lidí. K výběru termínu se v 8.19 dostalo 500 z nich. Ovšem v tomto kroku se registrace zastavila a na obrazovce se objeví nápis: „Termíny na následující dny jsou obsazeny. Nové objednání zkuste později. Naše doporučení: využijte mobilní aplikaci a v profilu si zapněte ,hlídacího psa‘. Ten vás bude informovat o uvolněných termínech.“

Jak jsem hodinu a 37 minut registroval matku k očkování

Domácí

Podle slov šéfa Chytré karantény Petra Šnajdárka pro Novinky se mohou tito lidé považovat za zaregistrované na dané místo, které předtím zvolili a termín vyberou na základě druhého PIN, který jim přijde, až později.

Během dopoledne se místo toho už objevovala hláška, že je potřeba jen vyčkat na rezervaci termínu, a plyne z ní, že registrace proběhla.

Foto: repro Rezervatic

Hláška oznamuje, že není k dispozici řádný termín. Je z ní už jasné, že registrace proběhla.

V ideálním případě by se postupně mělo k vakcinaci zaregistrovat 440 000 seniorů nad 80 let. Ministr zdravotnictví Jan Blatný uvedl, že prioritu budou tito lidé mít, i pokud se zaregistrují později.

Foto: mzcr.cz

Stránka, na níž se mohou senioři nad 80 let registrovat k očkování.

Zkolabovala i telefonní linka

Senioři, kteří nejsou zkušení v práci s počítačem, mohou využít i linku 1221, pomoc příbuzných či praktických lékařů. Ale i linka je přetížená a po půl deváté dopoledne ani nevyzváněla.

Termín lidé, pokud se zaregistrují, nedostanou hned, ale až později, podle toho, jak budou k dispozici vakcíny. Informováni budou pomocí SMS.

Registrace k očkování seniorů starších 80 let začíná od pátku 15. ledna. Jednou z možností, jak se o vakcínu přihlásit, je web crs.uzis.cz nebo registrace.mzcr.cz. Pořadí bude určovat rychlost přihlášení.

Zájemce o očkování nejprve na webu při vstupu do formuláře zadá telefonní číslo, na které mu přijde PIN kód pro potvrzení, což je bezpečnostní opatření proti neoprávněnému přihlašování ze strany robotických počítačových programů. Přihlášený bude poté zadávat jméno, trvalé bydliště, rodné číslo a údaje o své zdravotní pojišťovně. Vybere si také preferované místo, kde se chce nechat očkovat.

Jsou na řadě: Lidé nad 80 let se mohou hlásit na očkování. Jak na to?

Domácí

K vakcinaci se budou moci přihlásit od příštího týdne i v některých lékárnách. Ti, kteří se nebudou moci ze zdravotních důvodů k očkování dostavit, budou moci využít mobilní tým. Ten je buď přímo naočkuje, nebo převeze na místo, kde vakcínu dostanou.

Lékárníci se zapojí za týden

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek jednal podle informací Novinek také s prezidentem České lékárnické komory Alešem Krebsem o tom, aby se mohli zájemci registrovat v jakékoli lékárně. „Lékárník by s ním prošel rezervaci na webu,” nastínil dříve Blatný.

Po jednání sdělila Novinkám mluvčí České lékárenské komory Michaela Bažantová, že registrace pacientů k očkování proti covidu-19 přes lékárny bude možná jako poslední varianta, zřejmě od příštího týdne.

„Registrace v lékárně nebude k dispozici ihned od zítřejšího dne, ale pravděpodobně během příštího týdne. Nelze předpokládat, že budou zapojené všechny lékárny. Registrující lékárna bude označena pro veřejnost plakátem ministerstva zdravotnictví,” uvedla ve čtvrtek Bažantová.

Jihomoravský kraj zřídil vlastní linku na očkování pro seniory

Domácí

Zaregistrovaný bude pak na čekacím seznamu, a když se pro něj místo uvolní, bude mu zarezervováno. Volná místa budou do systému zadávat přímo centra s tím, kolik dostanou vakcín. „Dopředu vždy týden bude vidět, kolik je volných míst,” řekl Blatný.

Senioři mohu využít mobilní týmy

Pro seniory, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou dostavit do vakcinačního centra, protože jsou například nepohybliví, budou připraveny speciální mobilní týmy. Jeden z těch týmu je například v Brně, jiné se budou ještě zřizovat.

„Počítá se s tím, že lidé, kteří se nemohou pohybovat, budou očkováni ve svých domovech nebo budou převezeni na místo, co je nejblíže. Těch lidí je omezené množství, v žádném případě na ně nebude zapomenuto a svou vakcínu dostanou,” sdělil Novinkám ministr.

Je to špatně. Očkování kritizuje i Babiš, vlastní pochybení odmítá

Koronavirus

Lidí v kategorii 80 let a více je v České republice pak přibližně 400 tisíc, podle Blatného by měli být proočkováni do února.

PŘEHLEDNĚ: Plán očkování. Kdo bude mít přednost

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám