Hlavní obsah

O děti zdravotníků může být postaráno, plánuje vláda

Právo, Jiří Mach
Aktualizováno

Uzavření 1. stupně základních škol by podle zdravotníků mohlo ohrozit poskytování péče, neboť o jejich malé potomky by se neměl kdo postarat a oni by s nimi museli zůstat doma. Vláda proto zvažuje, že by problém mohla vyřešit zřízením míst, kam by mohly malé děti zdravotníků i dalších zaměstnanců kritické infrastruktury docházet.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Robert Plaga (v popředí) a ministr zdravotnictví Roman Prymula

Článek

Podle informací Práva vláda pracuje s ustanovením krizového zákona, na jehož základě by byla zřízena místa, kam by mohly jejich nejmenší potomci docházet.

Podle dalšího zdroje Práva by měly být třeba v krajském městě zřízeny i dvě spádové školy pro děti pracovníků v krizově nejvytíženějších profesích. Ale může jich být v rámci jednoho kraje i více. V pondělí večer tak není jasné, jestli personál například z Uherského Hradiště bude muset ve středu poslat děti například do školy ve 30 kilometrů vzdáleném Zlíně nebo lékaři z Břeclavi do Brna, které je vzdálené asi 60 km. Plánuje se, že zdravotníci, hasiči či policisté tím, že budou moci případně poslat děti do škol, nebudou mít nárok na ošetřovné.

Už na jaře vláda prostřednictvím ministerstva školství nařídila krajům a pražskému magistrátu zajistit spádové školy či školská zařízení pro děti ve věku od tří do 10 let, a to právě zdravotníků, pracovníků bezpečnostních sborů, obecní policie, příslušníků ozbrojených sil a zaměstnanců daného školského zařízení.

Vláda plánuje uzavřít od středy všechny školy

Domácí

Udržení chodu 1. stupně ZŠ bylo klíčové nejen kvůli zamezení propadu ekonomiky, kdy by rodiče museli zůstat se svými dětmi doma a pobírat ošetřovné. Zejména zdravotníci žádali, aby bylo postaráno o jejich děti, aby se nepropadla zdravotní péče.

Plán na plošné uzavření všech škol bez zajištění péče o děti lékařů a sester pobouřil například vedoucího lékaře z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN a 1. LF v Praze Martina Balíka.

Lékař Balík: Myslím, že jsme na vrcholu pandemie

Domácí

„Co vnímáme jako zásadní problém, o kterém jsme se dověděli dneska ráno a vnímáme to jako kudlu do zad všem pracovníkům, je zavření základních škol a znamená to pro nás, že až 30 procent zdravotního vysoce kvalifikovaného personálu zůstane doma se svými dětmi,“ řekl v ČT.

„Tento krok, který z epidemiologického hlediska má nejistý efekt, bude mít naprosto fatální efekt během těch 14 dnů, kdy bude uplatněn, a vláda bude mít na svědomí o dost více mrtvých, protože se o ty pacienty nebude starat kvalifikovaný personál,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám