Hlavní obsah

Nový policejní prezident Vondrášek chce reformovat kriminálku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nový policejní prezident Martin Vondrášek se chce ve funkci soustředit zejména na personální stabilizaci sboru, digitalizaci agend policie či dokončení organizačních změn ve službě kriminální policie a vyšetřování (SKPV). Vondrášek nahradil k pátku ve funkci Jana Švejdara.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Od 1. dubna vede polici dosavadní náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Článek

Nový policejní prezident v pátek oznámil také některé personální změny. Prvním náměstkem policejního prezidenta je po dobu výběrového řízení pověřen dosavadní ředitel pražské policie Tomáš Lerch. Řízením pražské policie je zatím pověřen Petr Matějček. Funkcí náměstka pro ekonomiku Vondrášek pověřil náměstka jihomoravské policie Jaromíra Bischofa.

Nový úsek zastřešující oblast lidských zdrojů, IT a vzdělávání povede David Fulka.

Nenařizujeme uprchlíkům, kam jít. Radíme jim

Domácí

Finální řešení podoby reformy SKPV by pak chtěl Vondrášek představit do konce května. Dotažení reformy policie zmínil na začátku února jako jednu z priorit policie i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle něj byla v rámci bezpečnostního výboru, jehož byl členem, projednávána několik let, nikdy ale nebyly představeny konkrétní závěry.

Už dříve ministr uvedl, že jednou z verzí reformy je vyčlenění samostatných útvarů pro řešení kyberkriminality a terorismu z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Novým policejním prezidentem bude Martin Vondrášek

Domácí

Vondrášek u policie působí od roku 1993. V roce 2008 se stal náměstkem na pražském policejním ředitelství, o tři roky později pak ředitelem pražské policie.

Na policejním prezidiu začal pracovat v roce 2014, kdy ho tehdejší policejní prezident Tomáš Tuhý pověřil funkcí prvního náměstka. Vondrášek byl jediným uchazečem, který se v lednu přihlásil do nabídkového řízení na obsazení pozice policejního prezidenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám