Hlavní obsah

Nenařizujeme uprchlíkům, kam jít. Radíme jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky policistů se zapojí do pomoci úředníkům při udělování víz Ukrajincům, kteří utekli před válkou do Česka. Umožňuje to vládou vyhlášený nouzový stav, který platí od pátku. V rozhovoru pro Právo to řekl první náměstek policejního prezidenta a od 1. dubna šéf české policie Martin Vondrášek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Od 1. dubna povede polici dosavadní náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Článek

Jak se dotkne policie vyhlášený nouzový stav?

Pro policii to znamená, že bude moci společně s ostatními složkami efektivněji řídit celý proces přílivu občanů Ukrajiny do Česka. V tuto chvíli je potřeba maximálně zrychlit proces registrace cizinců. Kapacitní možnosti odboru azylové a migrační politiky nejsou zdaleka takové, jako jsou kapacitní možnosti policie. Nouzový stav je určitě důležitý i proto, že v kompetenci udělit vízum za účelem strpění občanů Ukrajiny má v tuto chvíli pouze ministerstvo vnitra a jeho odbor azylové a migrační politiky.

S nouzovým stavem tuto kompetenci získá i policie. Bude moci navýšit kapacity a pomoci ministerstvu vnitra v udělování víz, která jsou pro Ukrajince bytostně důležitá. Díky nim se stanou pojištěnci, budou zde moci legálně pracovat, dostanou zajištění zdravotní, sociální i školní.

V Česku je 25 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, v Polsku půl milionu

Domácí

Policisté tedy budou nasazeni na udělování víz?

Ano. Mohou činit úkony, které dnes ze zákona činit nesmí.

Kolik na to nasadíte lidí?

V současné době se víza udělují na standardních pracovištích odboru azylové a migrační politiky a tam se nic nemění. Ale po celé republice vznikají krajská asistenční centra pomoci Ukrajině. Jde o hotspoty, které mají zajistit komplexní odbavení – od přihlášení k pobytu, k udělení víza, nějakého zdravotního screeningu, zajištění ubytování a podobně. A právě v těchto krajských centrech budou policisté nejen registrovat cizince a přihlašovat je k pobytu, ale navíc udělovat víza.

Počet nasazených policistů se bude lišit kraj od kraje. Věřím, že budeme posilovat o jednotky policistů na kraj, ale jsou i kraje, které mají největší zátěž. V tuto chvíli je to jednoznačně Praha a díky vlakové dopravě Ostrava a Brno. Tam to budou desítky policistů navíc. Budeme přizpůsobovat posily situaci a počtu cizinců.

Odkud policisty vezmete?

Vzhledem k tomu, že je potřeba mít nějakou zkušenost s cizineckým informačním systémem, tak půjde o policisty odborů cizineckých policií jednotlivých krajských ředitelství.

Na hranicích jsme stáli dva dny, řekl Ukrajinec na kontrolním stanovišti v Česku

Krimi

Poslali jste 50 policistů na slovensko-ukrajinskou hranici. Co tam teď mají za úkol?

Jeden den Slovensko požádalo a hned druhý den vyjelo na místo padesát českých policistů. Ani slovenská strana tak rychlou reakci nečekala. Policisté jsou nyní na třech hraničních přechodech na ukrajinsko-slovenské hranici. Pomáhají v rámci kontrol, ať už s tokem vozidel, tak osob, ale i s odebíráním zbraní, nebezpečných předmětů. Neprovádí přímo hraniční kontrolu, jen pomáhají s odbavováním.

Zjišťují zájem uprchlíků zamířit do ČR?

Pro nás samozřejmě kontingent plní i informační servis o tom, jak to na hranici vypadá, kolik cizinců ji překročí. Abychom předcházeli nečekanému příjezdu na území republiky, tak už od úterý máme v humanitárních vlacích Českých drah naše policisty. Ti nás informují, kolik lidí jede ve vlaku, kolik je žen a dětí apod. Rozdávají také cizincům letáky, ve kterých se dočtou, jak žádat o pomoc v Česku. A samozřejmě se snaží zjistit, kolik občanů Ukrajiny chce přes ČR jen projet, kolik z nich chce v Česku zůstat a má zajištěno ubytování a kolik z nich chce v ČR zůstat a ubytování zajištěno nemá.

Rozčílilo mě, že se ve veřejném prostoru objevilo, že by měli policisté rozhodovat o tom, kdo do vlaku nastoupí a jestli ten vlak pojede, či nepojede. V žádném případě o tom nerozhodují. Máme je tam jen proto, abychom získali dostatek informací dřív, než občané Ukrajiny, kteří prchají před válečným konfliktem, přijedou k nám.

Řeší policisté ve vlaku s uprchlíky, že by mohli jet jinam než jen do Prahy. Rozvrstvit se napříč republikou?

Občan Ukrajiny starší osmnácti let, který má platný cestovní doklad, může na našem území bez víza pobývat až po dobu devadesáti dnů. Takže na ně hledíme jako na lidi, kteří se mohou svobodně pohybovat na našem území, a nemáme je k čemu co nutit. Pouze jim můžeme nabízet pomoc – a buď ji využijí, nebo ne.

Městskou knihovnu v Praze zaplnili uprchlíci. Krizové centrum se má přesunout

Domácí

A občany Ukrajiny do 18 let v doprovodu dospělé osoby neřešíme. Je nepředstavitelné, že bychom osoby mladší osmnácti let považovali za nelegální migranty a posílali je na zastupitelský úřad pro vystavení nějakého náhradního dokladu. To znamená, že všechny osoby do osmnácti let v doprovodu dospělých považujeme za osoby, které legálně vstoupily a oprávněně pobývají na území České republiky.

Je také důležité, že vznikl systém národní koordinace. Ten kromě jiného znamená, že bude národní centrum rozhodovat i o tom, jak pracovat s kapacitami v krajích. Když bude jeden kraj přetížen, tak národní centrum rozhodne, že se určitý počet občanů Ukrajiny s jejich souhlasem převeze do jiného kraje. Je to další z faktických dopadů nouzového stavu.

Doporučují tedy policisté Ukrajincům, že jsou někde volnější místa.

Doporučují. Ve středu jsme společně s hasiči a správou uprchlických zařízení řešili koordinaci ubytování. Na konci registračního procesu na asistenčním pracovišti jsou zástupci daného kraje i správy uprchlických zařízení. Oni nabízejí ubytování.

Kolik policistů jste do vlaků nasadili?

Měli jsme vlak, kde jeli dva policisté, v tom posledním už cestovali čtyři, aby to zvládli.

Jsou z cizinecké policie?

Využíváme na to převážně příslušníky cizinecké policie, nicméně jsou situace, kdy jsou jejich odbory vyčerpané, pak pomáhají pořádkoví či dopravní policisté.

Reportáž z polsko-ukrajinských hranic: Jsme na cestě už šest dní, říkají zmrzlí uprchlíci

Válka na Ukrajině

Musíte hodně napínat síly?

Stojí to hodně sil, zatím jsou dostatečné. Ale bohužel se vlna uprchlíků utíkajících před válkou bude reálně pohybovat v řádech milionů, to už je dnes jisté.

Jak vnímají policisté na hranicích, ve vlacích a v záchytných centrech atmosféru?

Jsem přesvědčen o tom, a doufám, že to ještě nějaký čas vydrží, že zatím převládá atmosféra určité euforie a soucitu s cílem pomoct těm lidem, kteří jsou v nouzi a utíkají před válkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám