Hlavní obsah

Novým policejním prezidentem bude Martin Vondrášek

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík
Aktualizováno

Novým policejním prezidentem se stane dosavadní první náměstek Martin Vondrášek. Nahradí Jana Švejdara, který na začátku roku oficiálně podal rezignaci na funkci. Na tiskové konferenci to v úterý oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) představuje nového policejního prezidenta, kterým se stane dosavadní první náměstek Martin Vondrášek (vpravo).

Článek

„Do nabídkového řízení se přihlásil jeden uchazeč, a to dosavadní první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Po důkladném zvážení všech okolností i osobní schůzce jsem se rozhodl jej ustanovit policejním prezidentem,” prohlásil ministr vnitra Rakušan.

Podle něj je Vondrášek „nejlepší možnou volbou“, tudíž ministerstvo přistoupilo k tomu, že výběrové řízení uzavřelo už po nabídkovém řízení. Do tzv. nabídkového řízení se mohli přihlásit pouze služební funkcionáři zařazení do jedenácté platové třídy. Těch není mnoho. Jde jen o ředitele bezpečnostních sborů (policie, hasiči, celníci, Vězeňská služba, GIBS) a tajných služeb a jejich náměstky.

Ačkoliv byl Vondrášek, který u policie působí od roku 1993, jediným uchazečem, posuzovala ho také výběrová komise, jež u něj neshledala podle Rakušana žádné výhrady. „Komise konstatovala, že má veškeré kvalifikační předpoklady k tomu, aby mohl vykonávat funkci policejního prezidenta,” řekl ministr.

Komise doporučila Vondráška na post policejního prezidenta

Domácí

K výběru nového šéfa policie se muselo přistoupit poté, co na svou funkci na přelomu roku rezignoval dosavadní policejní prezident Jan Švejdar. Ten z pozice odejde k 31. březnu, následující den, tedy od 1. dubna, se funkce ujme právě Vondrášek.

Chce policii personálně stabilizovat 

„Sloužím 29 let u policie, mám ji hrozně rád a mám tu kupu kamarádů. Po téměř osmi letech, kdy jsem mohl zblízka sledovat, co obnáší pozice policejního prezidenta, tak jsem došel k závěru, že v sobě najdu tolik odvahy, abych tyto zkušenosti zúročil,” přiblížil své pohnutky k podání přihlášky Vondrášek.

„Uvědomuji si obrovskou zodpovědnost za bezpečnost lidí v České republice, ale také za zaměstnance, jejichž práce si velmi vážím. Udělám vše, co je v mých silách, aby byly dlouhodobě hájeny demokratické principy,” řekl po svém představení Vondrášek s tím, že vyjadřovat se ke konkrétním věcem bude až po svém uvedení do funkce na začátku dubna.

Obecně ovšem vyjmenoval několik svých priorit. „Kromě toho, že chci zachovat kontinuitu řádného fungování policie, tak se chci věnovat personální stabilizaci. Nelze mít personálně stabilní profesionální bezpečnostní sbor bez odpovídajícího rozpočtu,” přiblížil Vondrášek.

Chce také otevřeně komunikovat s veřejností, novináři i zaměstnanci. Chce se také zabývat legislativou týkající se služebního zákona.

Vondrášek se do povědomí dostal nejvíce jako ředitel pražských policistů, které vedl v letech 2011 až 2014. Poté už získal post náměstka policejního prezidenta, v současnosti je za Janem Švejdarem druhým nejvýše postaveným policistou v zemi. Vondrášek se podílel také na nechvalně proslulé reorganizaci policie.

Švejdar odchází do civilu

Rakušan i Vondrášek na brífinku také poděkovali za práci končícímu prezidentovi Švejdarovi, který odchází po třech letech z původního pětiletého mandátu. Švejdar po složení funkce na konci března odejde do civilu.

K rezignaci ho podle jeho slov vedla skutečnost, že ministr Rakušan i celá nová vláda si prý přejí na post policejního prezidenta někoho jiného než jeho, jak prý pochopil z úst ministra na schůzce už počátkem prosince.

Reklama

Související témata:

Související články

Policejní prezident Švejdar nuceně končí

Jan Švejdar skončí na konci března ve funkci policejního prezidenta a odchází do civilu. Rozhodnutí předcházela schůzka s budoucím ministrem vnitra Vítem...

Výběr článků

Načítám