Hlavní obsah

Nový PES: Do restaurací a hotelů jen s negativním testem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

První podoba nové protiepidemické tabulky PES je na světě. Důležitou roli v ní zřejmě bude hrát negativní test na koronavirus. Bez něj například nebudou moci lidé v třetím stupni jít do restaurací, ve čtvrtém by se nemohli ubytovat. Změní se také pravidla pro zákaz nočního vycházení, ten bude platit jen v nejhorším, tedy pátém stupni.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Důležitou roli v novém systému PES zřejmě bude hrát negativní test na koronavirus. Ilustrační foto

Článek

Návrh dokumentu získal a zveřejnil server iDnes.

Tabulka i nadále počítá s nošením roušek či respirátorů. V pátém i čtvrtém stupni bude potřeba respirátor ve vnitřních i vnějších prostorech. Ve zbylých stupních budou stačit roušky.

Pohyb bude omezen jen v pátém stupni. Platit by měl jako nyní zákaz vycházení od 21:00 do 05:00.

Nový PES před Velikonocemi nebude

Domácí

Většina obchodů bude zavřená v pátém stupni, otevřeno budou moci mít jen ty se základními potřebami. Všechny obchody otevřou ve čtvrtém stupni, platit v nich ale budou režimová opatření, jako jsou rozestupy či pravidlo jednoho člověka na 15 metrů čtverečních.

Omezen bude také počet osob vevnitř a venku. V pátém stupni se budou moci sejít venku i vevnitř dvě osoby. V prvním nejmírnějším stupni to bude moci být venku 500 lidí, uvnitř 100.

Hotely s negativním testem

Kadeřníci a další služby, které nabízejí péči o tělo, by mohli otevřít ve čtvrtém stupni. Povinně ale budou muset mít zřejmě zákazníci i zaměstnanci negativní test na koronavirus. Negativní test by nemusel být nutný od druhého stupně.

Restaurace by mohly otevřít ve třetím stupni. I v tomto případě ale budou muset mít zřejmě zákazníci negativní test. Zaplnit budou moci 50 procent kapacity, u stolu budou sedět zřejmě jenom čtyři lidé. V první stupni bude moci sedět šest lidí u stolu, kapacita bude moci být naplněná z 80 procent.

Ve čtvrtém stupni by se mohly otevřít také hotely a další ubytování. Povinný by byl i v tomto případě negativní test. Ten by se musel zopakovat i v průběhu pobytu, a to buď po třech či po pěti dnech.

Praha je na tom nejlépe, PES je žlutý

Domácí

Ožít by měla i kultura a sport. Ve čtvrtém stupni by se mohlo akcí účastnit 300 sedících lidí s negativním testem na koronavirus.

Podle aktuálního indexu rizika se Česká republika nachází v třetím stupni. Změnit by se měl ale i výpočet rizika. Pracovat se bude například s počtem lidí na jednotkách intenzivní péče (JIP) nebo s počtem nakažených osob na sto tisíc obyvatel za určité období. V prvním stupni by mělo být například orientačně na JIP 300 až 400 lidí, v druhém zhruba 600 lidí, ve třetím 800 a ve čtvrtém 1000.

Nyní je ve vážném stavu v nemocnicích 1365 osob.

Přehledně návrh změn:

Omezení volného pohybu osob:

  • I. stupeň - bez omezení
  • II. stupeň - bez omezení
  • III. stupeň - bez omezení
  • IV. stupeň - bez omezení
  • V. Noční zákaz vycházení v době 21.00 - 5.00 hod

Počet osob ve skupině venku/uvnitř:

  • I. Stupeň - 500/100 osob
  • II. stupeň 100/50 osob
  • III. stupeň 30/12 osob
  • IV. stupeň 6/6 osob
  • V. stupeň 2/2 osoby

Ochranné prostředky dýchacích cest:

  • I. stupeň - ve vnitřních prostorech zdravotnická obličejová maska  
  • II. stupeň - ve vnitřních prostorech zdravotnická obličejová maska. Výjimky uvedeny v mimořádném opatření  
  • III. stupeň - Ve vnitřních prostorech zdravotnická obličejová maska. Výjimky uvedeny v mimořádném opatření
  • IV. stupeň - ve vnitřních a vnějších prostorech respirátor filtrační účinnost. 94 % popřípadě zdravotnická obličejová maska. Výjimky uvedeny v mimořádném opatření
  • V. stupeň - ve vnitřních a vnějších prostorech respirátor filtrační účinnost. 94 % popřípadě zdravotnická obličejová maska. Výjimky uvedeny v mimořádném opatření 

Nákupní centra, maloobchod, služby s provozovnou, vyjma služeb o tělo, knihovny, ostatní služby uvnitř (např. Vnitřní expozice)

  • I. stupeň - organizační a režimová opatření rozestupy 2 m, ochranný prostředek dýchacích cest, 4 osoby na 15 m2 provozní plochy provozovny
  • II. stupeň - organizační a režimová opatření, rozestupy 2 m, ochranný prostředek dýchacích cest, 2 osoby na 15 m2 provozní plochy provozovny
  • III. stupeň - organizační a režimová opatření rozestupy 2 m, ochranný prostředek dýchacích cest, 2 osoby na 15 m2 provozní plochy provozovny
  • IV. stupeň - organizační a režimová opatření rozestupy 2 m, ochranný prostředek dýchacích cest, 1 osoba na 15 m2 provozní plochy provozovny
  • V. Stupeň - Organizační a režimová opatření rozestupy 2 m ochranný prostředek dýchacích cest, otevřeny obchody s prodejem základních potřeb, 1 osoba na 15 m2 provozní plochy provozovny, prodej a služby výdejovým okénkem, ostatní zavřeno

Výkon činnosti epidemiologicky závazných /služby péče o tělo/:

  • I. stupeň - organizační a režimová opatření, ochranný prostředek dýchacích cest
  • II. stupeň - organizační a režimová opatření, ochranný prostředek dýchacích cest
  • III. stupeň- organizační a režimová opatření, rozestupy 2 m, ochranný prostředek dýchacích cest, povinný “negativní test”, objednávkový systém, evidence návštěvníků
  • IV. stupeň - organizační a režimová opatření, rozestupy 2 m, ochranný prostředek dýchacích cest, 1°osoba na 15 m2 provozní plochy provozovny, povinný “negativní test”, objednávkový systém evidence návštěvníků
  • V. stupeň - provozovny uzavřeny, provozování služeb péče o tělo v domácnostech je upraveno mimořádným opatřením

Provozovny stravovacích služeb:

  • I. stupeň - organizační a režimová opatření, rozestupy 2 m, ochranný prostředek dýchacích cest, 80 % z kapacity, maximálně 6 osob u jednoho stolu, pouze sedící hosté
  • II. stupeň- organizační a režimová opatření, rozestupy 2 m, ochranný prostředek dýchacích cest, 60 % z kapacity, maximálně 6 osob u jednoho stolu, pouze sedící hosté
  • III. stupeň - organizační a režimová opatření, rozestupy 2 m, ochranný prostředek dýchacích cest, 50 % z kapacity, maximálně 4 osoby u jednoho stolu - povinný negativní test, pouze sedící hosté, zákaz reprodukované živé hudby , provoz v době 6.00 - 23.00 hod.
  • IV. stupeň - výdejní okénko (prodej jídla s sebou) bez konzumace na místě
  • V. stupeň - výdejní okénko (prodej jídla s sebou) bez konzumace na místě

Anketa

Budete ochotni si před každou návštěvou restaurace dělat test?
Ano, vždycky.
9,8 %
Jen při větší akci.
4,9 %
To raději návštěvu restaurace oželím.
85,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21127 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám