Hlavní obsah

Nový PES před Velikonocemi nebude

Novou úpravu protiepidemického systému PES, podle něhož se má řídit rozvolňování a zpřísňování opatření v jednotlivých oblastech, ministerstvo zdravotnictví zatím nepředstaví. Původně to přitom měla hlavní hygienička Pavla Svrčinová udělat ještě do Velikonoc.

Foto: mzcr.cz

PES (ilustrační foto)

Článek

„Ještě nemáme všechna stanoviska odborných skupin, tak to ještě veřejně ven nedáváme,” vysvětloval na čtvrteční tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), proč nový PES ještě není.

Ještě minulý týden přitom resort avizoval, že nový systém PES představí pověřená hlavní hygienička Pavla Svrčinová ještě před Velikonocemi. To se nestalo.

V 10 až 20 okresech se děti do škol nevrátí, tvrdí Smejkalova skupina

Domácí

Podle dřívějších informací by měl mít upravený PES opět formu tabulky, ale k řízení epidemie už nemá používat číselné skóre. Rozvolňovací tabulky pro jednotlivé společenské oblasti mají zohledňovat i šíření nových mutací koronaviru.

Kritériem má být také počet nově nemocných na 100 tisíc obyvatel a zřejmě i procento pozitivních testů na covid-19, které by se ale nepočítalo z testů, které se dělají preventivně ve firmách či u veřejnosti, ale pouze z těch, které jsou nařízeny z diagnostického nebo epidemiologického důvodu.

Kdy se veřejnost a podnikatelé dozvědí, za jakých podmínek by se měla rozvolňovat opatření a povolovat různé aktivity, je zatím nejasné.

Ve čtvrtek ministr Blatný společně se svým kolegou z resortu školství Robertem Plagou (za ANO) uvedli, že od 12. dubna by se měli vrátit do škol žáci prvních stupňů a předškoláci do mateřských škol, upozornili ale, že to neznamená rozvolňování celé společnosti.

„Není to signál, že je vše zvládnuto a můžeme otevřít,” uvedl Plaga.

PES po čtvrt roce ukazuje trojku. Kdyby se jím vláda řídila, restaurace by otevíraly

Domácí

Blatný nicméně naznačil, že s koncem nouzového stavu, který zatím platí do 11. dubna, by mohlo padnout například omezení pohybu mezi okresy.

V rámci PES se nyní na základě několika vybraných parametrů počítá index rizika. Jeho hodnota jde od konce února postupně dolů, ve čtvrtek klesla na hodnotu 55 bodů, což by odpovídalo třetímu z celkově pěti stupňů pohotovosti. Otevřít by se tak teoreticky mohly za určitých podmínek obchody, služby či restaurace. Vláda se ale systémem PES již zhruba dva měsíce vůbec neřídí, upustila od něj kvůli šíření nakažlivějších mutací v Česku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám