Hlavní obsah

Nouzový stav pošesté: hodí lano trojkoalice?

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda už pošesté požádá ve čtvrtek Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o měsíc. Zatím platí do 14. února. Schválení je ale nadále nejisté, protože komunisté podporu odmítají. Překvapivě se však nabízí trojkoalice ODS, lidovců a TOP 09, která naznačila ochotu při splnění několika podmínek za KSČM zaskočit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci trojkoalice TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, ODS Petr Fiala a KDU-ČSL Marian Jurečka

Článek

K jednání vyzval premiéra o víkendu šéf lidovců Marian Jurečka dopisem, a Babiš proto svolal na úterní večer jednání se všemi předsedy sněmovních stran.

Určitou šanci má u koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09). Ta po Babišovi výměnou za podporu nouzového stavu požaduje postupné uvolnění škol, přijetí odškodňovacího zákona, předložení krizové legislativy a pandemického zákona nebo odpuštění odvodů živnostníkům a odvodů sociálního pojištění malým firmám.

„Pokud vláda nevyslechne a nesplní rozumné požadavky občanů, které zastupujeme a kteří se na nás obrací, tak těžko může očekávat podporu nouzového stavu,“ napsal v pondělí v prohlášení šéf ODS Petr Fiala s Jurečkou a šéfkou TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou. Ta se nespokojí pouze se sliby.

Co by znamenalo neprodloužení nouzového stavu

Domácí

„Viděli jsme, jak se zachovali ke komunistům, když si např. z jejich požadavku o otevření prvního stupně udělali dobrý den,“ řekla Právu. Dodala, že bude stačit, když vláda konečně zařadí na jednání Sněmovny např. odškodňovací zákon, který navrhla TOP 09.

Lidovci si podle Jurečky uvědomují, že nelze vládu šmahem odmítnout. „Není možné bez dalších úprav jen dál a dál prodlužovat stav nouze, ani ze dne na den všechna opatření zrušit,“ napsal Jurečka premiérovi. Právu řekl, že v koalici jsou domluveni, že budou postupovat jednotně.

Přesto je možné, že někteří lidovečtí poslanci budou pro nouzový stav bezpodmínečně.

Bez nouzového stavu se neobejdeme, varoval Vojtěch

Domácí

Pro nouzový stav naopak nechce hlasovat koalice Pirátů a STAN.

S předsedy Ivanem Bartošem a Vítem Rakušanem jednal v neděli premiér ve své kanceláři v Sokolovně v Průhonicích, kde Babiš bydlí. U schůzky v kanceláři, kterou si Babiš pronajímá od firmy Imoba, která patří do Babišových svěřenských fondů, byl i místopředseda vlády a šéf ČSSD Jan Hamáček.

Podle Bartoše ale o podpoře nouzového stavu nejednali, řešili jen možnost návratu dětí do škol a kompenzace podnikatelům. „Prodloužením nouzového stavu vláda získá jen dalších 30 dní a ministři zas budou sedět s rukama v klíně a premiér bude jezdit k Orbánovi. Musíme udělat vše, aby nouzový stav nebyl potřeba,“ řekl Právu Bartoš.

Piráti a STAN couvají od prodloužení nouzového stavu

Domácí

Bartošovi v pondělí na sociálních sítích někteří lidé předhazovali, že šel za Babišem až do kanceláře Agrofertu. „Lumpen kavárna teď řeší, že dolézám za Babišem do Sokolovny, ale to jsem v tu chvíli neřešil, protože považuji za důležité věcně jednat,“ ozval se Bartoš.

Také Rakušan nevidí důvod, proč nouzový stav prodlužovat. „U nás nadšení pro to, suplovat komunisty rozhodně není,“ řekl Právu.

Řešením podle něj i podle Bartoše je urychleně přijmout pandemický zákon, který by umožnil vládě dělat mimořádná opatření bez vyhlášení nouzového stavu. To je ale v této chvíli běh na příliš dlouhou trať.

„Osobně bych hlasoval pro prodloužení, kdyby vláda řekla, že projedná a brzo v legislativní nouzi schválí pandemický zákon, který umožní návrat do normálu, ale maximálně na týden s tím, že je to opravdu naposledy. Jenže to se nestane,“ řekl Rakušan v úterý.

Premiér: Vyjednávat o prodloužení nouzového stavu je úkolem Blatného

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám