Hlavní obsah

Normálně krotí fotbalové chuligány, teď pečuje o nemocné

Právo, Patrik Biskup

Jako policista z pořádkové jednotky krotí na stadionech rozdováděné chuligány. Teď Viktor Androščuk na několik týdnů vyměnil mundúr těžkooděnce za zdravotnický oblek a společně s dalšími sedmi svými kolegy dobrovolně vypomáhá v krajské nemocnici ve Stodu u Plzně s péčí o covidové pacienty.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Mám zdravotní průpravu, a proto jsem se tímto způsobem rozhodl nabídnout pomoc. Beru to i jako výzvu získat zkušenosti, které se mi budou v životě hodit,“ řekl Právu 35letý praporčík.

S nikým se nestýkejte a nikam nechoďte, nabádá kancléř. Rakousko zavádí přísnou uzávěru

Koronavirus

Jeho hlavní náplní práce je být při ruce sestrám. „Myju a převlékám nemocné, měním jim povlečení, roznáším jídlo a léky. To jsou všechno věci, které odlehčí přetíženému personálu,“ vysvětlil policista. I když se nyní ocitl v naprosto odlišné situaci, kdy není zapotřebí hrubé síly, ale naopak především vlídnosti, nemá s tím žádný problém.

Otravné roušky? Lepší než umřít, vzkázal guvernér New Jersey

Koronavirus

„Jsme pořád lidi. Kromě pořádkové jednotky sloužím i na obvodním oddělení, kde jsme ve styku s běžnými občany, na které musíme být také laskaví a pomáhat jim. Jediný rozdíl je v tom, že jsem teď možná tak o dvacet kilo lehčí, než když stojím v plné výbavě v policejním kordonu,“ dodal Androščuk.

Ze služby u policie je zvyklý na ledacos, proto ho na novém působišti zatím nepřekvapilo nic, co by jej úplně vykolejilo.

Jak budou vypadat opatření podle rizikového skóre PES

Domácí

„Před nástupem jsem měl trochu obavu z toho, co mě čeká a jestli budu vůbec něco platný. Moje představa, jakou jsem vzhledem k situaci v nemocnici očekával, se od reality zásadně nelišila. Jen jsem se v tom utvrdil,“ uvedl pro Právo policista.

Slovensko od pondělí otevírá divadla, kina a kostely na polovinu kapacity

Koronavirus

Jeden citově silný zážitek už ale přece jen má za sebou. „Srdce se mi rozbušilo, když jsem viděl, jak se u jedné pacientky zhoršuje zdravotní stav a musela být převezena do jiného zdravotnického zařízení, protože jsme jí už nedokázali více pomoci. Pořád jsem myslel na to, co s ní bude dál a jestli přežije. To byl okamžik, který mi z hlavy jen tak nezmizí,“ líčil dále policista.

Sáhnou si na dno

Na vlastní kůži se také přesvědčil o tom, jaké obrovské množství práce se v současné době valí na zdravotníky a že si opravdu sáhnou na dno svých sil.

Tři tisíce německých škol nejedou kvůli marodům

Koronavirus

„Bezesporu si zaslouží respekt. Vím, co čem mluvím, protože jsem toho nyní součástí. Oceňuju hlavně to, s jakým klidem to zvládají a o jaké množství pacientů se v tak omezeném počtu dokážou postarat. Sám jsem covid prodělal, naštěstí s lehkým průběhem. Tady v nemocnici teď vidím, že ne všichni mají takové štěstí jako já,“ uzavřel Androščuk.

Policisté v nemocnici slouží po dvou ve 12hodinových směnách a pomáhat tam budou až do konce nouzového stavu.

Žebříček propadlíků boje s covidem vede Rakousko

Koronavirus

„Iniciativu vyvinuli sami. My jsme jim pak k tomu vytvořili právní rámec, což se podařilo velmi rychle. Spolupráce bude přínosná pro obě strany,“ řekl krajský policejní ředitel Jaroslav Vild.

Podle něj jsou tito lidé nahraditelní a nebudou tolik chybět ve službě.

„Ze zákona máme sice možnost do nemocnic v krizové situaci policisty vyslat, ale zohlednili jsme sociální hledisko a dbali velice na dobrovolnost,“ doplnil Vild.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám